Седмокласниците работят по формата на външното оценяване, а зрелостниците – на матурата

2111082194

Областно състезание по български език „Св. Иван Рилски“ ще проверява грамотността на учениците и знанията им по литература, а тестовете за кандидат-гимназистите и абитуриентите ще са по формата на националното външно оценяване и зрелостните изпити. Престижната надпревара под патронажа на Института по български език и областната управа се организира за 14-а поредна година за ученици от II до VIII , от XI и XII клас.

Заявки за участие се подават от 8 до 24 ноемви в СУ „Черноризец Храбър” (без събота и неделя). Таксата за учениците от II до VI, както и VIII клас е 8 лева. 11 лева заплащат учениците от VII, XI и XII клас.  

Състезанието ще се проведе на 26 ноември в СУ „Черноризец Храбър”. Учениците до VI клас, както и осмокласниците, ще работят от 9 до 10 часа, а началният час за седмокласниците е 10.45. Те ще работят до 11.45 часа по формата на националното външно оценяване – тест, но без преразказ с дидактическа задача на този етап.

От 10.45 до 12.45 часа е времето, в което ще работят  участниците от XI и XII клас. Тестът е по формата на ДЗИ, без 41 задача на този етап, която изисква есе или интерпретативно съчинение по зададена тема. 

Учениците, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. Ще има и генерално класиране, в което ще участват явилите се на всички етапи за тази година.

Резултатите ще бъдат изнесени на сайта на състезанието на 20 декември, заедно с информация за получаването на наградите. То се утвърди като едно от най-престижните, на което учениците си сверяват часовника на какъв етап в подготовката си по езика се намират.