Най-много са желаещите за яслени групи – 946, по-малко от половината попаднаха в списъците на приетите

1332 малчугани кандидатстваха за 760 места в детските заведения, показват резултатите от поредното класиране. Най-много са желаещите за яслени групи – 946, които се бореха за едва 422 места. В списъка на приетите попаднаха едва 416.

187 деца кандидатстваха за първа възрастова група, 116 – за втора, 46 за трета подготвителна и 37 за четвърта подготвителна група. Класирани бяха общо 530 малчугани. Само 34 са приети в първа група, 25 са класираните във втора. Съответно 15 и 40 за трета и четвърта подготвителна група. Всички те следва да се запишат до 5 септември.

Незаети остават общо 230 места. Една част от кандидатстващите вече са записани в детски градини, но искат да бъдат преместени в по-предпочитани заведения. Очаква се на следващите класирания да бъдат обявени повече свободни места, след като хлапетата от яслите постъпят в първа група.

Родените през 2013 и 2014 г. деца трябва задължително да бъдат обхванати в подготвителни групи, съгласно нормативните разпоредби. Освен в детските градини, родителите могат да изберат и общинските училища, където функционират полудневни и целодневни групи. Записването е на място в училищата и не е обвързано със системата за прием в детските заведения.

Следващото класиране е на 17 септември. Свободни места ще бъдат публикувани до 9 септември.