Скандално забавяне на строителството отказа фирмата изпълнител, предстои обявяване на нова обществена поръчка

8 училища са без физкултурни салони, заяви зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков

1300 ученици от ЕГ „Иван Вазов“ остават без спортна база, след като вече трета година се бави изграждането на новата многофункционална спортна зала. И тази учебна година децата ще трябва да провеждат часовете във физкултурен салон, който е крайно недостатъчен и понякога се случва в него да тренират по 100 ученици едновременно. За да не си пречат, учителите провеждат тренировките в различните краища на залата.

Припомняме, че първата обществена поръчка за строителството на съоръжението беше обявена през ноември 2018 година и беше на стойност 1 млн. лева. Впоследствие се оказа обаче, че най-ниската подадена оферта е за 1.2 млн. без ДДС. Затова в общинския бюджет за 2019 година бяха заложени още 500 000 лева.

Средства за строителството бяха заложени и в капиталовата програма на общината за 2020 година. По проект новата зала  има комбинирано игрище за баскетбол и волейбол със светла площ 885,33 кв. метра. Към нея са проектирани съблекални с гардероби за мъже и за жени, както и санитарни възли. Предвидена е топла връзка с училищната сграда.

На 20 септември 2019 година бе подписан договор за възлагане на обществена поръчка за строителство на залата, подписан от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков и ЕТ „Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова“. В него бе посочен 150-дневен срок за изпълнение, считано от откриване на строителната площадка. Към момента има закупена метална конструкция за залата, която е на стойност 240 000 лева.

Зам.-кметът Георги Титюков коментира, че казусът с новата спортна зала в Руската гимназия ще се решава в следващите месеци, защото фирмата спечелила обществената поръчка за строеж се отказва от дейностите по проекта. Причината е скокът в цената на строителните материали, и в частност на желязото. Предстои договорът с фирмата да бъде прекратен и са бъде обявена нова обществена поръчка. Това ще отнеме между 4 месеца и година, като се има предвид и срокът за обжалване. А това означа, че и тази година гимназията остава без адекватни условия за спорт.

Без физкултурен салон е и ОУ „Васил Петлешков“. В тазгодишния общински бюджет са заложени 35 000 лева за изготвяне на проект.

6 пловдивски училища влизат в програмата на Министерството на младежта и спорта. Във фаза строеж са салоните в  4 училища, като остават уточняващи детайли за проектите на други две училища в Пловдив.

По спечелените проекти средствата за салон са от 1 200 000 лева до 860 000 лева. Нови спортни зали ще има в СУ „Свети Седмочисленици“ и СУ „Софроний Врачански“, в СУ „Найден Геров“ и ОУ „Душо Хаджидеков“. Строителството в ОУ „Душо Хаджидеков“ обаче се бави, тъй като се оказва, че в двора на основната сграда няма място за спортна зала. Събарянето на старите бараки не отваря достатъчно пространство, затова има предложение тя да бъде построена в двора на филиала на училището, т.е. бившето „Георги Бенковски“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.