Финалният концерт по проекта на СУ „Св.св. Кирил и Методий” ще бъде на 11 юни на площад „Стефан Стамболов“

130 певци, танцьори и кукери ще се качат на сцената на финалния концерт по проекта „Среща с фолклора на Тракия“, за да пресъздадат автентични обичаи и ритуали от Южна България. Заключителното събитие, което обединява ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и  състави от Цалапица, Стамболийски и Сушица, е на 11 юни от 19 часа на площад „Стефан Стамболов“.

Как се съхраняват песните, танците и обредите от Тракийската етнографска област. Това си поставиха за цел да проучат момчета и момичета от професия „Танцьор” и профил „Изкуства” на СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Ученици между 8 и 12 клас, начело с преподавателите си по хореография и народно пеене, изследваха регионалните традиции  и обичаи, съвместно с читалищата в Цалапица, Стамболийски и карловския квартал „Сушица”. Проучването им бе в рамките на проекта „Среща с фолклора на Тракия”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата”. Една от целите е учениците да натрупат сценичен опит, а едновременно с това в малките населени места да бъдат реализирани концерти, които популяризират разнообразието от тракийски обреди, обичаи, музика и танци.

На таланта на учениците и на самодейните колективи от читалищата партньори по проекта вече се насладиха жителите на Стамболийски, Цалапица, Асеновград и Сушица. Най-напред певци и танцьори  представиха „Куди” – обичай, който се изпълнява от коледари, обикалящи из селото. След това пресъздадоха Трифон Зарезан с избор на Цар на виното, кукерските игри за Сирни Заговезни, Лазаруване, Гергьовден и фрагмент от Тракийска сватба – забулването на булката с плътен червен воал против уроки и веселбата в моминската къща с нейните приятелки. В концертите участваха ученици и самодейци от читалищни колективи.

„Заловени заедно на хорото, танцьорите представят български вярвания, благодарение на които се е съхранило  чувството за единност и сплотеност през вековете. Подобна изява се включва отлично под мотото на проекта за Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – #Заедно”, коментира директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова и добавя, че е проектът е реализиран от учениците от двете професионални паралелки. Момчетата и момичетата от професия „Танцьор” успешно се реализират професионално в областта на хореографията чрез участия в национални и международни конкурси и фестивали. Те имат възможност да надграждат своята танцова квалификация с участия в различни проучвания и практики, свързани с фолклорните обичаи.

За реализиране на проекта училището не е използвало и външно рекламно студио, тъй като разчита изцяло на своите ученици и учители от специалност „Рекламна графика”. Те са разработили изцяло всички визуални материали – мултимедийни продукти и дизайн,  предпечатна подготовка на рекламни продукти.