Близо 130 деца изпълниха двора на митрополитския храм „Св. Марина“, за да спазят традицията на Велики четвъртък и да боядисат великденските яйца. Ученици, които изучават религия-православие като свободно-избираем предмет в своите училища, се отзоваха на поканата на Пловдивска митрополия, въпреки че са във ваканция.

„В този ден преди всичко да молим Бог да ни даде благодат и сили никога да не станем предатели, предатели на Бог, предатели на своите родители, на своите ближни и далечни братя и сестри. Предателството е голям грях“, обърна се пловдивският митрополит Николай към учениците и припомни, че Бог най-много от всички обича децата. Владиката разясни смисъла на древния обичай и разказа чудото с Мария Магдалена и червеното яйце, благослови  децата да са здрави и силни и винаги да носят радост и щастие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

Наред с учениците от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, молитвата „Отче наш“ преди да топнат яйцата в червената боя бяха и деца в неравностойно положение и със специални образователни потребности.