Деца от 5 до 16 години ще могат да отличат своите любими издания, гласуването започва от днес

 

121 детски книги влизат в надпревара за наградата „Бисерче вълшебно“. От днес започва гласуването в десетото юбилейно издание на конкурса – единствените български награди, чието жури са децата. Целта на Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.

„Свободата на избора изисква да умееш да преценяваш, да взимаш информирани решения и да мислиш. Щастливи сме, че подпомагаме децата и младежите именно в развитието на умението им да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват“, споделя председателят на фондацията Валентина Стоева.

Деца на възраст от 5 до 16 години ще могат да отличат своите любими издания измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 български издателства и самопубликуващи се автори. По традиция заглавията са разпределени в 5 категории: „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.), „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.), „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.), „Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

Любопитно е, че тази година книгите от български автори са 49, като 15 от тях са дебютни издания в категорията за деца, а един от авторите все още е ученик (Филип Недков). По отношение на тематиката се наблюдава увеличен брой книги, посветени на емоционалната интелигентност и на науките.

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com (https://6b7ew.r.a.d.sendibm1.com/mk/cl/f/pUl2Hkliqx7bBhBmkbNT6d-245SZpxgHO63_xTQ21nv_CU3aW9aqfoi9d5Qxwi12o9AL-z-jei1F4pAztzQvD4B3VZzShTH9WNBFB8l182NP9-3t_NYKtYI9gcsEjodPWEguzHfWLDdOsDU14wqcdlvgVJc7_FlUmlWcHZCAXH0MC0-l6NaohBSAhqra) ще е отворена от днес до 11 май. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди.

Десетото издание се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.