Това е последният випуск, който завършва основно образование по стария закон. Места има за всички

640_e58976094ae4abf8c5d85088ddfe5701

1200 осмокласници от областта подават документи за прием в гимназия. Това е последният випуск, който завършва основно образование по стария закон. Места са осигурени за всички, увери оргекспертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев.

Приемът е по документи и се извършва самостоятелно от всяко училище. Днес изтича срокът за подаване на заявления, а утре, 6 юли, ще бъдат обявени списъците с приетите на първи етап.

Записването ще стане на 7 юли, а на 10 юли ще бъде обявен броят на незаетите места. На 11 юли се подават документи за участие във втори етап на класиране, а списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 13 юли. На 19 юли ще могат да се подават документи за участие в трети етап, като самото класиране ще бъде обявено на 20 юли.

Учебната 2017/2018 е последна година, в която има утвърден план-прием за ученици, завършили VIII клас. Съгласно Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование на МОН завършването на основно образование е след VII клас, а изпитите и приемът след VIII клас ще отпаднат. Учениците ще могат да кандидатстват след IV и след VII клас.