Роботи и електрическа дъга от трансформатор в деня на специалностите от инженерното направление

Ученици от 9 училища в страната премериха сили по електроника “Мога и зная как”

_DSC9567

 

Представители на 12 фирми от Пловдив и региона се срещнаха днес с кандидат-студентите и техните родители  в деня на специалностите от инженерното направление на филиала на Техническия университет. Освен преподавателите от вуза, специалисти от водещи компании като „АВВ”, „Шнайдер електрик”, „Филкаб”, „Сенсата текнолъджис”,”Айгер”, „Дзобеле” мотивираха зрелостниците да изберат именно инженерния профил.

“Отивам да ги уверя, че тук в Пловдив ги очакват с нетърпение фирмите от Тракия икономическа зона, които са готови да подпомагат със стажове, допълнително обучение, предложения за почасова работа и дори с финансова подкрепа новия випуск студенти”, каза инж. Пламен Панчев – съуправител на зоната.

Преподавателите и студентите от специалностите “Електротехника”, “Електроника”, “Автоматика, информационна и управляваща техника” обясниха, че според статистиката това са едни от най-търсените специалности във филиала и в тях се обучават годишно над 600 бакалаври,  магистри и докторанти.

Студентите презентираха уникални роботи собствено производство на състезателите от вузовския клуб по роботика RED, който е сребърен медалист в националното първенство по роботика в България. Младите инженери от катедра “Електротехника” показаха трансформатор на „Тесла” с неговия невероятен ефект на високоволтова дъга.

„Всеки, който започне и завърши инженерното си обучение, прави гарантирана инвестиция в своето бъдеще. Практика е компаниите да сключват трудови договори още преди завършването им и да ги подпомагат както в обучението, така и финансово чрез плаващо работно време и заплащане на магистратурите”, каза доц. Иван Костов – ръководител катедра „Системи за управление”.

Всяка година над 40 студенти от специалностите „Електроника, електроника и автоматика” отиват на 3-месечно обучение по международни програми в чуждестранни университети. По телевизионен мост с Масачузетския технологически университет най-будните млади инженери присъстват виртуално на избрани лекции на световни учени, достъпът до научна литература е абсолютно безплатен.

В деня на Деня на специалностите от инженерното направление вузът бе и домакин на регионално състезание по електроника “Мога и зная как”. В него участваха състезатели от 9 училища от Пловдив, Петрич, Благоевград, Гоце Делчев, Мадан, Смолян, Кърджали, Панагюрище и Кюстендил. Отборите са разделени в две възрастови групи. По-малките състезатели – от 9 и 10 клас, работят върху еднакви електронни устройства, а старшата възрастова група от 11 и 12 клас сглобяват непознати. На старта всички направиха 20-минутен тест, който също се отчита при крайния резултат. Всички състезатели, които постигнат висока оценка от състезанието ще имат право да запишат без изпит в избрана от тях специалност в Техническия университет.