19 кандидат-гимназисти са с 0 точки на НВО по математика, 31 – на НВО по български, показва статистиката на РУО за Пловдивска област

12 седмокласници са постигнали максималния брой от 100 точки на националното външно оценяване по математика, показва статистиката на Регионалното управление на образованието. Миналата година те са били 31. Трима кандидат-гимназисти са с най-висок резултат на НВО по български език и литература, като предходната не е имало нито един. Анализът показва обаче, че 19 ученици не са събрали нито една точка на теста по математика. За сравнение миналата година те са били 14. Значително по-висок е броят на седмокласниците с 0 точки – 31 (37 м.г.). Има и ученици с 0 точки по двата предмета – 9. Това е по-малко от миналата година, когато са били 13.

Преслава Петрова от СУ “Пейо Яворов” е сред пълните отличници на изпита по български, възпитаник на преподавателя Мария Камбурова. Амбицията й е да учи в паралелка с италиански език в ЕГ “Иван Вазов”.

Припомняме, че на теста по български език се явиха 5614 души, а по математика – 5574. Пловдив заема шеста позиция на НВО по математика сред областите в страната. Преди това са София-град, Варна, Смолян, Бургас и Русе. На НВО по български областта е седма, изпреварвана от София-град, Смолян, Варна, Русе, Габрово и Перник.

Подаването на документи за участие в първо класиране е от 5 до 7 юли. Резултатите от него ще бъдат обявени на 13 юли.