Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова поздрави учениците от СУ „Димитър Матевски”, които са поели патронаж над центрове за деца от семеен тип

Видео послание за скорошно оздравяване, за да се върне отново в клас, изпратиха днес ученици от 12 з на Търговската гимназия на своята съученичка Мила Зархулева, която в момента се лекува в Германия. Преди малко повече от месец 18-годишното момиче от специалност „Индустрия” получи тежката диагноза – лимфом на Ходжкин. По време на лятната си ваканция бъдещата зрелостничка заминава на гости при леля си в Германия. В болница във Фрайбург лекарите поставят ужасната диагноза. Вече са направени първите вливки от курса химиотерапия. Лечението ще бъде продължително, като лекарите дават прогноза за пълно излекуване. Дотогава движението и транспортирането на Мила е невъзможно.

Веднага щом научиха за състоянието й, нейните съученици инициираха кампания за набиране на средства за лечението. Сумата от 35 000 €, която включва курса на химиотерапия, е събрана. Децата и родителите на Мила имат вече 40 000 по сметката за лечението й, тъй като ще трябва да се заплатят болничен престой и съпътстващи лечението изследвания.

„При едно от посещенията си в Пловдив премиерът Бойко Борисов разбра за нашата кауза и само за два дни Здравната каса отпусна 35 000 лева. Изключително сме благодарни за неговото съдействие в този решаващ момент. Така че кампанията официално е прекратена”, обясни 12-класничка Симона – един от двигателите на каузата, която бе подкрепена и от фондация „Пловдив 2019”. Учениците разположиха благотворителни кутии по време на концертите от програмата на „Европейска столица на културата”.

От Ученическия съвет на гимназията са превели 2000 лева по сметката на Мила. Парите са събрани на благотворителния концерт в края на учебната година, когато с лични дарения се включиха кметът Иван Тотев и много служители на общината. Гимназията има дългогодишна традиция за организиране на благотворителни инициативи в подкрепа на ученици в нужда.

Затова днес училището подкрепи инициативата за набиране на средства за строеж на нова детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги”. На призива да оставят дарения, вместо букети, откликнаха десетки гимназисти и родители.

Към кампанията се присъединиха много пловдивски училища, включително СУ „Димитър Матевски”. На празника за откриване на учебната година присъства заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която въведе първолаците в класните стаи. Преди година в училището стартира националната кампания „Мисията е възможна“. Тя е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и целта й е да покаже добрите примери, свързани с извеждане на деца от институциите.

„До момента сме обхванали 22 града в страната със стотици деца. Целта е да покажем, че децата без семейства или с тежки увреждания живеят не само в добри битови условия, ходят редовно на училище, но имат и достатъчно приятели, които им помагат в ежедневните дейности”, заяви Зорница Русинова.

През последната година в България са затворени още 5 домове за сираци, а 160 деца са настанени в нови центрове при по-добри условия. В Пловдив закритите домове са два, а 60 деца са преместени в центрове.

Заместник-министър Русинова подчерта, че СУ „Димитър Матевски“ е един от добрите примери, тъй като в район „Тракия“ има два центъра от семеен тип за деца, към които училището е поело патронаж. Според нея това е достоен пример, който би могъл да послужи пред много деца и родители.

Ансамбъл „Матевски”  – призьор на национални и международни танцови фестивали, и танцова школа „Терпсихора” се погрижиха за доброто настроение. Заедно с децата от Комплекса за социални услуги „Св. св. Константин и Елена”, учениците  изпяха песента за приятелството, която стана и мото на кампанията „Мисията е възможна”.

За Ивайло Байрев от IV б клас днес беше двоен празник. Освен поздраления за пърия учебен ден, той прие куп комплименти и за откриването на тората си самостоятелна изложба.