Снимка Фейсбук

Бъдещите зрелостници стартират кампания за набиране на средства за 18-годишното момиче от специалност „Индустрия”, което наскоро получава тежката диагноза рак

Снимка Фейсбук

Учениците от 12 з клас на Националната търговска гимназия се включват в битката за лечението на своята съученичка Мила Зархулева. Само преди месец 18-годишното момиче от специалност „Индустрия” получава тежката диагноза – лимфом на Ходжкин. По време на лятната си ваканция бъдещата зрелостничка заминава на гости при леля си в Германия. След десетина дни започва да се чувства зле и я приемат по спешност в болница във Фрайбург. Там, шокиращо за нея и семейството й, лекарите поставят ужасната диагноза. Започва спешно лечение в клиника във Фрайбург, като преди дни е направена първата вливка от курса химиотерапия. Лечението ще бъде продължително, като лекарите дават прогноза за пълно излекуване. Дотогава движението и транспортирането на Мила е невъзможно, защото състоянието й не го позволява. Първоначалната сума за стартиране на лечението е 35 000 €, която включва само курса на химиотерапия. Допълнително ще трябва да се заплатят болничен престой и съпътстващи лечението изследвания.

Веднага след като научават за състоянието й, съучениците на 12-класничката стартират кампания за набиране на средства и създават страница във Фейсбук „Да помогнем на Мила”. Първата им публична инициатива е утре на Гребната база. По време на Плаващия концерт с участието на Орлин Павлов те ще разположат дарителски кутии. Тъй като се очаква събитието да привлече доста хора, надеждата на гимназистите е да съберат значителна сума. Преди това, от 17 часа, край Пеещите фонтани също ще се проведе благотворителна акция.

От ръководството на училището обясниха, че днес представители на Ученическия съвет са превели 2000 лева по сметката на Мила. Парите са събрани на благотворителния концерт в края на учебната година, когато с лични дарения се включиха кметът Иван Тотев и много служители на общината. Гимназията има дългогодишна традиция за организиране на благотворителни инициативи в подкрепа на ученици в нужда.

Паралелно с това 12 з отправя призив: „Без цветя на 15 септември”. Посланието е сумата, която децата биха отделили за букет, да я дарят за лечението на Мила. На входа на училището ще има специална кутия за целта.

Мила завършва миналата учебна година с отличие. Мечтата й е да учи право.

Линк към кампанията:

https://bg.helpkarma.com/campaign/pomosht-za-mila-706?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=share_campaign

Дарителска сметка: 

UniCredit Bulbank

IBAN: BG04 UNCR 7000 1523 6703 72

BIC: UNCRBGSF

Tитуляр: Виолета Илиева Христева-Зархулева

PayPal:

bzarhulev@gmail.com