Спираща дъха покана за бала отправиха абитуриентите от 12 ж клас на Езикова гимназия „Пловдив“ към класната си Цветелина Драганова. Без много шум и фойерверки те поднесоха поетичното си послание не под формата на картичка или залепен допълнително лист, а отпечатано на авантитула на новата книга на Георги Господинов „В пукнатините на канона“. Неслучайно избират да реализират изненадата си в редовен час по литература, знаейки, че публичността не е по вкуса й.

Драганова често казва за себе си, че живее с книги, откакто се помни. Затова зрелостниците решават да заложат на един от любимите й автори, когото самата тя е представяла. Подготовката им отнема повече от месец. Отишли в издателство “Жанет 45”, за да споделят идеята си и чакали съгласието на Георги Господинов, за да стане възможна поетичната добавка, която завършва така: „Учителко любима, /бъдете здрава и щастлива/и все така неуморима!/На бала, в тържествения час/Ви каним: Бъдете с нас!“. От издателството форматирали подадения от учениците текст като този от книгата и отпечатали един единствен екземпляр.

Жестът им я оставил без думи.

Цветелина Драганова посвещава част от работата си като учител на задачата да открива пред учениците лицата на съвременната литература. В резултат на това изгражда партньорски взаимоотношения с издателства и е домакин на литературни срещи с творци, а самата тя представя автори на фестивала „Пловдив чете”. За книгите казва, че са неустоим похитител на времето й, възможност красиво да докосне някого и да бъда докосната.

Литературна изненада за Цветелина Драганова от абитуриентите от випуск ‘2018.