Талантливият цигулар, пианисти и тромпетисти на Музикалното училище се включиха в спектакъла за символичното предаване на щафетата. Зам.-кметовете на сегашните столици Риека и Голуей поканиха пловдивчани да посетят организираните от тях събития

12-годишният цигулар Виктор Василев, носител на множество награди и отличия от най-престижните европейски музикални конкурси, обра овациите на церемонията, с която Пловдив предаде символично щафетата на следващите европейски столици на културата Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия). На събитието в Дома на културата присъстваха артисти, партньори, представители на изпълнителната и местната власт, дипломатическия корпус, гости от семейството на европейските столици и част от екипите, работили по проекта през годините. Екипът на Пловдивската опера пресъздаде четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“ и„Релаксиране“, през които премина Европейска столица на културата, чрез „Четирите годишни времена“ на Вивалади.

В стилния спектакъл взеха участие камерния оркестър на Опера Пловдив с гост виртуозната Лия Петрова – международен артист, прославящ България по света, която свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapel, солистите Вера Гиргинова и Светлана Иванова, балетно дуо и Академичният народен хор на АМТИИ, които поставиха финал с красиво акапелно многогласно изпълнение.

Пианисти и тромпетисти на НУМТИ „Добрин Петков“ – лауреати на световни конкурси, създаваха настроение още във фоайето на Дома, изпълнявайки популярни музикални композиции.

В стилистиката на спектакъла беше използван за първи път шрифтът на Пловдив, създаден през годината на ЕСК, а на мултимедиен екран се завъртяха кадри от събитията от програмата на Пловдив 2019. Чудесна находка бе появата на оперния певец Марк Фаулър като водещ на церемонията.

„Аз съм от Австралия, но съм толкова радостен, че съм гражданин на Пловдив. Надявам се и вие“, обърна се той към публиката, след което със сценичната си партньорка Лили Бързева припомниха проектите, публиките и участниците и отчетоха 900 събития с 4600 артисти и индивидуални изпълнители.

Пловдив предаде своето послание към носителите на титлата за 2020-а година под формата на пластики, които обединяват мотото на Пловдив 2019: „Да останем заедно“. Двата символа са изработени от парче сиенитна скала от пловдивския художник Атанас Хранов и бяха връчени в края на събитието от кмета на града Здравко Димитров и зам.-кмета по културата Пламен Панов на зам.-кметовете на Риека и Голуей Никола Иваниш и Доналд Лайонс.

„Риека е мултикултурен, пъстър град, град – символ на толерантността. Неслучайно слоганът, който избрахме, е „Пристан на многообразието“, а трите основни теми в програмата ни са вода, работа, миграция“, каза Никола Иваниш и отправи покана към пловдивчани да посетят събитията от афиша. Същото направи и Доналд Лайонс, който каза, че Пловдив е вдигнал високо летвата за следващите български градове, които ще спечелят титлата.  Зам.-кметът на ирландския град заяви, че Голуей с гордост поема щафетата, а апликационната книга е основана върху мотото „Правим вълни“, защото целта е да бъдат разтърсени възприятията и събудено въображението.