„Изпитът беше лесен, макар че се готвех само една година, а не три като останалите“, каза на излизане от комбинирания тест по химия и биология Николай Рудев, чиято мечта е да стане личен лекар

Алмира от Казахстан се яви наред с българските зрелостници

1164 кандидат-студенти се състезават за 350 места в магистърските специалности на Медицинския университет, обяви зам.-ректорът на висшето училището и председател на изпитната кампания проф. д-р Ани Белчева. 150 е бройката за “Медицина” и по 100 – за “Стоматология” и “Фармация” държавна поръчка. За платено обучение местата са 10.

Днешният изпит по химия и биология е преминал без инциденти и нарушения. Комисията е обходила всички 30 зали и аули, в които са били разпределени кандидатите.

Приемният изпит за магистърските специалности „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ е под формата на тест с два модула – биология и химия, като за тях се поставят отделни оценки. Модулът по биология включва 8 типови задачи, съобразени с учебния материал за задължителна подготовка от 8, 9 и 10 клас, и избрани теми от профилираната подготовка. Модулът по химия съдържа въпроси и задачи от учебното съдържание за задължителна и профилирана подготовка от 8 до 12 клас, които обхващат материал от органична и неорганична химия.

„Изпитът беше лесен, макар че аз се готвих само тази година, за разлика от доста мои съученици, които започнаха още в 10 клас. Дали ще ти се стори трудно или лесно зависи от това колко си учил“, казва Николай Рудов от Пазарджик, чиято мечта е да стане личен лекар. Слави Пампоров от Варвара беше щастлив, че се е паднало да пише за „Ухо“, тъй като наблегнал именно на тази тема, убеден, че ще я има в изпитния вариант. И двамата са категорични, че без частни уроци е невъзможно да се подготвиш за който и да е медицински университет. Братът на Слави е шестокурсник по медицина, но той посочил като първо желание „Фармация“.

„За втори път съм тук, но сега бях доста по-спокойна и уверена от миналата година. Смятам, че съм се справила, защото запазих самообладание, концентрирах се и писах. Всеки има право на втори шанс“, казва Дани Йорданова от Пловдив, чието първо желание е „Медицина“.

Конкуренцията при момичетата за тази специалност обаче се очертава 6:1, уточнява проф. Белчева. Докато при момчетата за едно място ще спорят четирима.

Сред кандидат-студентите, които напуснаха доволни изпитните аудитории, бе и Алмира от Казахстан. Тя завършва Немската гимназия в Бургас, където живее от 10 години с родителите си. Няма никакъв проблем с българския, затова се явява наред с нашите зрелостници, а не като чуждестранен кандидат-студент. Ходила на частни уроци и по двата предмета. Мечтае за учи медицина, въпреки, че в семейството й няма лекари. Освен в Пловдив, ще пробва късмета си в Бургас и Варна.

На родителите си, които са учители по биология и химия, разчитала при подготовката си зрелостничка от пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Определя двата теста като лесни и очаква да е в списъка на приетите.

Съгласно Решение на Академичен съвет на МУ-Пловдив, при балообразуването за тазгодишната кандидатстудентска кампания ще се прилага следният алгоритъм: балът за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ се формира от оценката по български език и литература от ДЗИ и утроените оценки от конкурсните изпити по биология и химия. Максималният бал е 42, а минималният – 26.

За чуждестранните студенти са предвидени 8 изпитни дати. На първите две са се явили по 200 души. Най-много са кандидатите от Великобритания, Италия и Германия. Наблюдава се повишен интерес и от страна на гърците. Изпитът за тях също е тест по биология и химия, а който няма езиков сертификат, се явява и на английски език.

На 5. юли е изпитът по етика, на 6. юли – по социална медицина и здравен мениджмънт, а ден по-късно е изпитът по скулптиране.

За специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“, „Рентгенов лаборант“, „Рехабилитатор“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Инструктор диетично хранене“, „Инспектор по обществено здраве“, „Медицинска козметика“ балът е сбор от оценките по: български език и литература от ДЗИ и утроената оценка от конкурсния изпит по етика. Максималният бал е 24. Форматът на изпитът по етика за бакалаври и професионални бакалаври е тест.