По четири кандидатури излъчват Медицинският и Пловдивският университет, две са предложенията на Аграрния и едно – на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство

11 са пловдивските номинации за националния приз „Студент на годината”, съобщиха за „Уча в Пловдив” от Националното представителство на студентските съвети – основен организатор на събитието. Церемонията по награждаване на отличените ще се състои утре в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

По четири кандидатури излъчват Медицинският и Пловдивският университет, две са предложенията на Аграрния и едно – на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

В категория „Педагогически науки“ за отличие ще се бори Пламен Хаджиев от специалност „Български език и история“, чиито разработки са свързани със стратегиите, структурата и функциите на преподаването. Четвъртокурсникът е участник в международна академична програма под егидата на вицепрезидента на Република България.

Радослав Смаилов е студент в две паралелни магистърски програми – „Българската история в балкански и европейски контекст“ и „Съвременни тенденции в обучението по български език и литература“ в ПУ с успех 6,00. Той ще се състезава в категория „Хуманитарни науки“. Носител на множество награди, стипендиант на фондация „Еврика“, автор на 20 публикации в специализирани издания. Изследванията му са с фокус върху средновековния български елит и мястото му на международната сцена. Реализира проучвания, свързани с методиката на обучението по роден и чужд език. В същата категория е номинирана и третокурсничката по психология Кристина Димитрова. Тя също е с общ успех 6,00. Владее английски, руски и испански език. Организатор на творчески работилници по проект „Офлайн ваканция“. Автор е на научни публикации, свързани с благосъстоянието на работното място през погледа на организационната психология и изследване връзката между компютърните игри и агресивното поведение.

В категория „Природни науки, математика и информатика“ за отличие ще се бори Моника Славова – студент трети курс в ПУ, специалност „Биология“. Автор е на научни трудове и публикации в списания, индексирани в SCOPUS, свързани с новооткрити и редки биологични видове. Участва с доклади в международни форуми, сред които Научна конференция за студенти и млади учени “Екологията – начин на мислене” и Балканска научна конференция по биология.

В категория „Здравеопазване“  за приза ще се бори Аглика Бяндова – 6 курс „Медицина“ в Медицински университет-Пловдив. Тя е председател на Асоциацията на студентите медици в университета, член на Асоциацията на студентите медици в България и на УС на Младежко научно дружество „Асклепий“. Печели отличието „Студент на годината“ на МУ за 2021 г.  В същата категория е номинирана и четвъртокурсничката от специалност „Фармация“ в МУ – Михаела Попова. Печели първа награда на международен форум в Букурещ с разработка в секция „Фундаментални науки“. Участва в авторски колектив за изработване на учебно помагало по медицинска биохимия на български и английски език.

МУ-Пловдив излъчва кандидатура и в категория „Чуждестранен студент в България“. Това е Елиша Тейлър от Великобритания – шестокурсничка по медицина. Основател и председател на студентското дружество на парамедиците и хирурзите в Пловдив. Участва в програми за интегриране на чуждестранните студенти у нас, докладчик е в международни уебинари по урология и хирургия.

Четвъртото предложение на МУ-Пловдив е в категория „Студент доброволец“ и то е за специализанта Стефан Иванов. Той се включва активно в борбата с Ковид-19 като доброволец в рамките на кампанията на висшето училище „Заедно ще успеем“.

Аграрният университет излъчва две кандидатури в раздел „Аграрни науки и ветеринарна медицина“. За приза ще се бори Венелина Иванова – студент в магистърска специалност  „Дигитализация и управление в растениевъдството“. Нейният успех е 6,00. Носител е на наградата на ректора за отличен успех. Участвала е в множество семинари и обучения в областта на дигитализацията в растениевъдството. Активен участник в доброволчески инициативи и в лятна академия в Азербайджан.

За приза „Студент на годината“ в категория „Изкуства“ ще се състезава Иван Иванов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той е третокурсник по поп и джаз пеене и полуфиналист в телевизионното музикално риалити „Гласът на България“.

Жури, съставено от водещи експерти в различните области на образованието, представители на МОН и други министерства, Съвет на ректорите, партньорски НПО организации и представители на бизнеса разгледа кандидатурите и ще определи победителите.