Проектът на Елена Кикьова й донесе първо място на сесия на Ученическия институт към БАН, където призово място зае и Виктория Христова с „Математика и информатика на шахматната дъска”

7-класници с отличие за мини фразеологичен речник

11-класничка от Математическата гимназия разработи интернет приложение за здравословно хранене, което й донесе първо място на шестата сесия на Ученическия институт на БАН. Проектът „Energy“ на Елена Кикьова от 11 ж е предназначен за хора, които искат да свалят килограми или да поддържат оптимално тегло. Интернет приложението се състезава в категория „Информатика и ИТ”. То е помощник за здравословно хранене по системата на Зоната. Energy не е просто балансатор, но и инструмент за следенето на успеха на потребителите. Уеб приложението е подходящо за всички, независимо от възрастта, които искат да изработят навици за пълноценно хранене, даже и за спортисти, желаещи да подобрят постиженията си. Целта на Energy e да направи следването на зоналната диета лесно и достъпно за всеки.

Първо място на сесията на Ученическия институт спечели и 10-класничката Виктория Христова с проекта „Математика и информатика на шахматната дъска”. Задачата за осемте дами за първи път е публикувана в Berliner Schachzeitung през 1848 г. от немския шахматист М. Безел. Пълното решение на задачата с всичките 92 разположения на дамите върху шахматна дъска е публикувано за първи път от Паулс 26 години по-късно.

„В настоящата разработка разглеждаме обобщението на задачата за дъска n×n и за други шахматни и измислени от нас фигури. Показваме програма, която ни показва колко разположения на дамите, които отговарят на условието, съществуват на програмния език C++. Разглеждаме и алгоритъм, която дава отговор на същия въпрос, но с по-добро време за изпълнение. В приложението сме сложили и кодове на другите програми”, обяснява Виктория, чийто научен ръководител е доц. Станислав Харизанов от Института по математика и информатика на БАН.

За поредна година отличие получиха Велислав Борисов и Катерина Прончева за научно и научно-приложно постижение в областта на фразеологията и за най-малки изследователи. Проектът на 7-класниците „Фразеологични словосъчетания, свързани с части от човешкото тяло” включва три части: фразеологичен речник, изработен от учениците, с 45 опорни думи, свързани с части от човешкото тяло; кратко научно изследване на събраните фразеологични словосъчетания и езикови игри за тяхното изучаване в часовете по български език. Техен ръководител е преподавателят им по български и литература Невена Ичевска. Под нейни напътствия те изследвали модела за създаване, синонимите и антонимите, както и употребата на дадения фразеологизъм в литературата. Като например “виря нос”, “държа в ръцете си”, “крокодилски сълзи” и т.н.