Пловдив отдаде почит на поета революционер по повод 174 години от рождението му пред паметника в Цар-Симеоновата градина

Пловдив отдаде почит на поета революционер Христо Ботев по повод 174 години от рождението му. Днес на церемонията пред паметника в Цар-Симеоновата градина взеха участие Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и комитет „Родолюбие“, представители на градската управа и областната администрация, общински съветници, политически и обществени организации, ученици и граждани. Венци поднесоха гимназистите от ПГВАД „Христо Ботев“, както и от ЕГ „Пловдив“.

След като актрисата Мария Генчева изпълни стихотворението „Моята молитва“, микрофонът бе предоставен на 11-класничката от Английската гимназия и председател на Ученическия парламент Марина Узунова, която произнесе официалното слово.

Ето и пълния текст:

Има моменти, в които връщаме погледа си към миналото особено осезаемо – с една надежда да намерим допирна точка в настоящето между бъдещето и изживяното. Да открием едни идеи, красиви притчи и пътища, извървени с гордост и мисъл за ближния, за алтруизма, който търсим и желаем.

Днес, на 6 януари, отбелязваме 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев – революционер, поет, радетел за българското, за свободата, която носи смисъл не само за личността, но и за народа. В студените дебри на януарските дни раждането е символ на посоката към светлината и надеждата за новото начало, което поставя един живот. Животът на Христо Ботев е именно един лъч, орис, която не обещава, а завещава цялото си същество, обрича всички свои чувства и трагедии на борбата за родината, родината в дълбините на сърцето, родината в битката за свобода за живота и душата. Ботев оставя късове от сърцето си през целия си земен път – неговата храброст, безкрайната сила на духа му, подвига му, които завинаги остават като песен сред исполинските гори на родината, сред висините на синьото небе, изпълват времето с чутовното му дело и то вече не е само жизнена част от миналото, но и незабравимо възвисение в посоката за бъдещето.

Пътят на Христо Ботев е една пътека, която той облагородява чрез посвещаването си на мисията за свобода, за изграждане на идеалите на нацията извън оковите. Оковите, които младият Ботев усеща и чийто звън чува, той отхвърля чрез себе си, чрез творчеството си, чрез битката, в чийто апогей се превръща неговата жертва на връх Околчица. Оковите са разкъсани и тяхната тежест не може да прекъсне нишката на борбата, славата на подвига и победата на духа, оставени като изваяни стъпки, които да бъдат проследени до извора на бурен отклик срещу потискащото бреме. Христо Ботев носи любовта към родното, към свободата и общата борба в своята сила като връх на ценностите в сърцето, като най-дълбока сърдечност, като най-искрен поглед, най-ясен ден и най-красив изгрев.

На днешния ден свеждаме глава пред подвига на Ботев и неговия принос за изграждането на новото българско начало. Живеем днес, в тази минута, в този момент и можем да го превърнем в начин да изживеем достойно следващата минута, да оставим бъдеще и да мислим за това бъдеще като най-голямо вдъхновение и надежда за настоящето. Именно това е ядро на неописуемата сила, която живее в духа и спомена, в завета и миналото, оставени на света от Христо Ботев. Ядро, което е живяло с него в борбата му, ядро, което не се е изгубило след смъртта му, защото личността на Ботев е толкова безсмъртна, колкото е и борбата му.

Животът на Христо Ботев е вплетен за вечни времена в историята на българския народ. От рождението му през 1848 година, през неговата силна дейност като публицистична фигура, приноса му за революционната борба, дейното му участие в дейността на Българския централен революционен комитет, оглавяването на четата на Врачанския окръг по време на Априлското въстание и личната му саможертва на едва 29-годишна възраст, националният герой очертава път за бъдещето, извисявайки свободата и обичта към българския народ, към ближния като висши и най-лични идеали.

Ботев отдава на земята своя живот и своята кръв, оставя в себе си пламъка на вярата в проглеждащата извън тъмнината бъднина, оставя в себе си мисълта за българския народ, който е изстрадал своята незаслужена съдба и чиято нова съдба вече е в собствените му ръце. Остава само с това, качвайки се на парахода „Радецки“ през 1876 г., и само с това умира, предавайки завета си на всеки един от нас като възкресители на духовната му цялост.

Защото тази цялост ще се постигне само когато всички ние намерим устоите, в които са живеели героите на възрожденските времена, когато потърсим в сърцата си силата да погледнем към миналото и да преоткрием идеалите за храброст, търсене на светло бъдеще, отърсване от егоизма и привикването с тежестта на нереализираната свобода. Когато ги последваме и ги превърнем в промяна за настоящето си, когато ги опазим, но изменим с тях ритъма на живота, когато ги обновим с белези от собствените си борби, тогава ние ще постигнем нещо повече от единение с корените и с миналото, ще постигнем единение едни с други.

Времената, в които живеем, са динамични със своето многообразие, а ние, намирайки вдъхновение за изграждането на по-светли дни, намирайки дълбоко в сърцата си любовта към родината и родното, обичта към хората край нас, намирайки силата да променяме към по-добро, да се борим за идеалите, които искаме да срещнем срещу себе си, отдаваме нова частица от себе си, нова частица от бъдещето на онези красиви Ботеви идеи и мечти, които ще продължат да живеят чрез нас тук и сега.

На днешния ден нека си спомним, нека усетим в сърцата си Ботев чрез идеалите, които той е завещал, чрез делото му, което живее в свободата, нека се обърнем 174 години назад и обратно в този момент, за да намерим ценностите, копнежите и борбите, пръснали се между миналото и настоящето. Нека живеем, връщайки се към битието на Христо Ботев – един велик българин, чиято смелост, бурна обич към родината и  саможертва, чийто път, блян и посока са отдадени завинаги като вечно туптящо сърце на България!

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.