Гимназистите от специалност „Програмно осигуряване“ в СУ „Хр.Г.Данов“ представиха днес продукта си, разработен в часовете по практика, с уговорката, че ще го усъвършенстват

Програма за изпитни тестове създадоха 11-класници от СУ „Хр.Г.Данов“. Идеята е да помогнат на учители и ученици да се справят по-успешно с оценяването по време на обучението от разстояние. Екипът, работил по проекта под напътствията на преподавателя по информационни технологии Георги Трайков, представи днес продукта, разработен в часовете по практика. Момчетата и момичетата от 11 А – специалност „Програмно осигуряване“, демонстрираха функционалностите на програмата с уговорката, че предстои да я усъвършенстват. На този етап тя работи на локален диск, но амбицията е да я превърнат в приложение, до което всички ще имат достъп.

Към момента учениците са качили въпроси по история за 6 клас, за да проверят как работи програмата. Но в бъдеще преподавателите по всички предмети ще могат да въвеждат сами въпроси в банката, от които да бъде генериран изпитен вариант. Учителят задава и времето, за което ученикът трябва да се справи с теста. Таймер показва на всеки колко му остава до края, за да знае с какво темпо решава. Когато времето свърши, дори да не са попълнени всички въпроси, резултатите се изпращат автоматично на имейла на преподавателя. Ученикът също получава известие, че тестът е изпратен.

„Програмирали сме 4 възможности за отговор, от които един е верен“, поясни Иван.

На въпроса как се елиминира възможността за преписване, Стоян заяви, че веднъж влязъл да попълва теста, ученикът не може да излезе, за да отвори друг прозорец или браузър. Съученичката му Румяна добавя, че предстои да програмират и скала за оценяване.

„От посещенията във вашите часове винаги научавам нещо ново, което ми е страшно полезно, дори се научих да правя сайтове. Но преди малко излязох от час по история и 7-класниците ме помолиха да ви попитам с какво толкова сте ги ядосали, създавайки тази програма, която пилотно ще пробвам с тях“, обърна се с усмивка към младите програмисти директорът Гергана Аврамова.

В отговор учениците заявиха, че се надяват да превърнат програмата в приложение, което да оставят на училището като подарък от випуска.