Обезсмисля се профилираното обучение по природни науки, коментират училищни директори

11-класници са в шок от последните промени в начина, по който ще се влиза в медицинските специалности. Постановлението на МС бе обнародвано в Държавен вестник и влиза в сила от учебната 2025/2026 година, а това засяга основно учениците, които в момента са в предпоследен гимназиален клас. В бала вече ще участват оценките по биология и химия от общообразователната подготовка в 8, 9 и 10 клас, както и утроената оценка от конкурсните изпити по двата предмета. Отпада оценката от матурата по български език, която до момента беше балообразуваща и остава такава и за настоящите зрелостници (кандидат-студенти).

Ученици от единадесетите класове подготвят възражение до МОН с искане за преразглеждане на постановлението. Те настояват промените да важат от следващи випуски, тъй като на този етап те не могат да се върнат назад, за да се явят на изпити за повишаване на оценката. Освен това конкурсните изпити ще са върху материала от 8 до 10 клас.

Така направените промени обезсмислят профилираното обучение по химия и биология, коментират училищни директори. Учениците, които искат да учат медицина, дентална медицина или фармация няма да имат никакъв стимул да записват профил „Природни науки“ в 11 и 12 клас, тъй като тази оценка няма да важи.

Припомняме, че обучението във втори гимназиален беше въведено от МОН именно с цел подготовка на по-високо ниво на подготовка по профили, към които учениците имат интерес и оценката от които да е трамплин за прием във висшите училища.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.