Масови проверки следят за спазване на мерките, от 300 до 1000 лева глоба за неносене на маска в затворени пространства и градския транспорт, предупреди областният управител Дани Каназирева

Паралелка с 11-класници от ЕГ „Пловдив” преминава на онлайн обучение заради ученик с положителен тест за COVID-19. Той е бил за последно на училище на 16 октомври, след което е бил диагностициран с вируса. Състоянието му е добро, става ясно от справката на Областния щаб.

Започват масови проверки в Пловдив и региона за спазване на противоепидемичните мерки, заяви областният управител Дани Каназирева сред среща на Щаба, на която присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и представители на всички държавни институции и контролни органи.

От 300 до 1000 лева е глобата за физически лица за неносене на маски в автобуси, магазини и затворени пространства. Глоби ще бъдат налагани и на юридически лица.

„Ако се блокира здравната система, ще бъде опасна и най-леката настинка. Ние сме 18 общини и имаме само 2 болници извън Пловдив. Може да отделим още леглата, но това означава да преструктурираме болници. В УМБАЛ “Свети Георги” към днешна дата няма места. Затягаме контрола. Връща се изискването до 100 души да влизат в големите хипермаркети – както беше преди”, заяви Каназирева.

От днес повече полицейски екипи ще следят не само в Пловдив, но и в най-малките населени места, съобщи шефът на ОД на МВР Йордан Рогачев.