Тромпетистът Георги Грозев завоюва най-голямото отличие на Международния конкурс по изкуства „Каспи Арт”

11-класник от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добри Петков” донесе Гран при от Международния конкурс по изкуствата “Каспи Арт” в Турция. Тромпетистът Георги Грозев спечели най-голямото отличие на VII-то издение на конкурса в конкуренцията на изпълнители над 27 години.

Конкурсът се провежда в няколко категории – музикални солисти, музикални състави (хорове и оркестри), танцови състави, изобразително изкуство. Отличието на 16-годишния тромпетист е най-високата награда за целия конкурс – за всички категории и възрасти. Шестчленно жури оценяваше изпълненията на участници от 9 държави. Престижната надпревара се провежда под патронажа на Държавната консерватория “П. И. Чайковский” – Украйна.

За високи педагогически успехи беше отличен и преподавателят на Георги – Пенчо Пенчев, както и корепетиторката на тромпетовия клас в Пловдив – Марияна Колева.

Миналата година Георги грабна първа награда в конкурса Golden Classical Music Awards в САЩ и свири в две от най-престижните зали на планетата – „Карнеги Хол “ в Ню Йорк и Центъра за изящни изкуство в Брюксел.

Грозев, който е председател на Ученическия парламент на НУМТИ, започна 2019-та с турне в 33 града в Германия. Той свири в Симфоничен оркестър, дирижиран от пловдивския диригент и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. През февруари талантливият изпълнител спечели „Гран при“ на националния конкурс „Път към Славата“ в София във възрастовата категория 14-18 години. Освен голямата награда, Георги бе удостоен и със стипендия от Министерството на културата. Получи и специалната награда “Любимец” в “Път към славата”.

Георги е носител на приза в категория “Изкуство” (9-12 клас) от ХI-те годишни награди за успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов”. Той е победител в категория “Изкуство” и в Седмите и Осмите годишни награди за талантливи деца на Фондация “Енчо Керязов”.