Проекти на 10 пловдивски гимназисти, сред които и този на Ярослав Докузов, ще вземат участие в 21-та конференция на Ученическия институт по математика и информатика

Уеб приложение, свързано с пандемията от коронавирус, разработи 11-класник от Математическата гимназия. CoronaStatistics позволява на потребителите да получат актуална информация за последните случаи на новозаразени, починали и излекувани както за света, така и за всяка една държава. Данните са реални и са от американския университет „Джонс Хопкинс“ и научната изследователска организация Our World in Data, представени под формата на таблици и различни видове диаграми. Освен информация за текущата ситуация, потребителите могат да се запознаят и с прогнозата за следващите две седмици – колко новозаразени и починали ще има.

„Изкуственият интелект, създаден за генерирането на такава прогноза, се базира на невронни мрежи и алгоритми за машинно обучение. В момента се разработва друг модел, който включва прогнозиране на това дали човек е болен от COVID-19 по рентгенови снимки на белите дробове“, разказа за „Уча в Пловдив“ Ярослав.

Амбициозният младеж, който е и в отбора по шахмат на Математическата гимназия, ще представи приложението си на 21-та конференция на Ученическия институт по математика и информатика. Заради извънредната епидемична ситуация тя ще се проведе онлайн през уикенда.

Общо 10 разработки на пловдивски гимназисти са допуснати до участие.

Първа ще презентира проекта си 12-класничката от Математическата гимназия Елена Кикьова. „Dots – помощник за структуриране и анализиране на здравословни показатели спечели първо място в категория „Интернет приложение“ на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“. Миналата година Елена разработи интернет приложение за здравословно хранене, което й донесе първо място на шестата сесия на Ученическия институт на БАН. Проектът „Energy“ е предназначен за хора, които искат да свалят килограми или да поддържат оптимално тегло.

9-класникът от МГ Радостин Чолаков се представя с добивалата вече популярност платформа за обработка на неструктурирана реч. Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

С особено атрактивна разработка за разпознаване на човешки емоции от глас се представя 11-класничката от МГ Габриела Чавгова. Аудиохарактеристиките, извлечени от гласа, се дават на модела и на изхода се получава вероятност за всяка емоция.

Математическата гимназия участва в конференцията с проекта „Умна къща“ на 8-класника Стоян Ганчев, „Дърво на историята“ на Никита Койнов (11 клас), „Създаване на виртуални повърхности“ на Кирил Илиев (12 клас), „Доказване на уравнения с криптографски протоколи за нулева информация“ на Емин Арифов (10 клас).

На конференцията се представят и ученици от ЕГ „Иван Вазов“. Зрелостникът Деян Гюзелев се включва с проекта „Киберсигурност и превенция на учениците при работа в компютърни мрежи“. „Програмиране на игри за подпомагане на обучението на деца със СОП“ е разработката, с която ще участва 12-класникът Ростислав Гаджалов.

Авторите на проекти, получили грамоти за отлично участие, ще бъдат поканени на ученическата секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България.