Стилиян Пенков от Хуманитарната гимназия е солист в естрадно студио „Прима“, обича джаз и свири на бас китара

„Чувството да изпееш химна с ръка на сърцето, и то на този площад и на тази дата, е невероятно. Фактът, че съм потребен, ме кара да бъда горд, че съм част от тази гимназия“, казва 11-класникът Стилиян Пенков. Облечен в елегантен костюм, той постави началото на тържеството, посветено на Кирил и Методий. По традиция Хуманитарната гимназия даде днес старт на честванията на светите братя в града под тепетата. Директорът Емил Начев обясни, че заради противоепидемичните изисквания на пл. „11 май“ присъства само представителен блок от около 40 ученици.

Преподавателят по музика в училището Диана Петкова решила да заложи на певческия талант на Стилиян и отправила предизвикателството да изпълни акапелно „Мила Родино“. Вече девет години той е солист в естрадно студио „Прима“, обича суинг и джаз, а освен това свири на бас китара. Емоционалното му изпълнение днес развълнува до сълзи дългогодишния директор на гимназията Соня Киркова, която бе поканена да съпреживее с ученици и колеги празника. Освен музиката, компютрите са другата страст на Стилиян, който смята да се реализира в сферата на графичния дизайн.

Водещите на тържеството припомниха, че Пловдивското епархийско училище поставя началото на най-светлия празник в духовния календар на България. Десет века след делото на славянските първоучители, отново двама мъдри мъже – Найден Геров и Йоаким Груев, възкресяват паметта на светите братя и тяхното апостолско дело.

„Тук, в нашия Пловдив, зазвучават камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен Великден – възкресението на българския дух чрез словото“, припомниха учениците.

Литийно шествие, начело с иконата на Кирил и Методий, носена от двама ученици и духов оркестър, потегли от училището по Главната улица до паметната плоча на светите братя в Стария град.