Талантливият цигулар, който учи едновременно в НУМТИ “Добрин Петков” и е извънреден младши студент в НБУ, се завърна с първа награда от международния форум “Андреа Постакини”

С първа награда от международния конкурс “Андреа Постакини”, който се проведе в италианския град Фермо, се завърна 11-годишният Виктор Василев. Талантът от НУМТИ „Добрин Петков” грабна отличието във възрастова група до 11 години. Даровитият малък цигулар продължава да трупа награди и отличия в най-престижните европейски музикални конкурси, след като през март спечели първо място в Grumiaux Competition в Брюксел.

Виктор Василев е от семейство на професионален музикант. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с цигулковия педагог Дарина Данкова. Виктор е възпитаник на Музикалното училище, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен (Австрия). Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Жерар Пуле, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Елизабет Кропфич, проф. Юлиус Хорват. През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор беше избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото.

Виктор е стипендиант на Ротари клуб, благодарение на чиято подкрепа са осъществени участията му в конкурсите в Чехия и Словакия. Сегашното пътуване на Виктор за участие в международния конкурс “Андреа Постакини”  се осъществи с финансовата помощ на Община Пловдив, която подкрепи талантливото момче със средства по Програмата за организиране на събития и кампании, популяризиращи културата на Пловдив в чужбина.