Зам.-кметът Стефан Стоянов връчва отличия на Петър Узунов и Демира като миналогодишни победители на Азиатската олимпиада.

Пловдивски златни медалисти от 3. до 7. клас на крачка от Азиатската олимпиада в Куала Лумпур, събират средства на благотворителен концерт на Римския стадион на 9 юни

Очакваме подкрепа от училищните настоятелства и общината, заяви управителят на „Академия 21 век” Снежина Станчева

Зам.-кметът Стефан Стоянов посрещна победителите в заседателната зала на общината и също им връчи отличия.
Зам.-кметът Стефан Стоянов посрещна миналогодишните победители от Сингапур Демира Недева и Петър Узунов в заседателната зала на общината и им връчи отличия.

14 възпитаници на школи “Математически звезди” от Пловдив извоюваха право на участие във финалите на Азиатска математическа олимпиада – AIMO в Малайзия. Всички те са изключително талантливи математици от различни пловдивски училища, които надграждат подготовката си в „Академия 21 век”. Трима от тях са заявили, че ще се явяват на олимпиадата дистанционно от България, въпреки че това ще ги извади от крайното класиране. Останалите 11 обаче нямат търпение да премерят сили със свои връстници от цял свят. Пътуването на едно дете струва 2200 лева. По-малките ще трябва да заминат с поне един родител, а от това сумата набъбва двойно. От академията се надяват да съберат средства от благотворителна изложба, с която да платят таксата за участие на всяко дете, а тя е 100 долара.

„Започваме кампания, като целта е да съберем максимално голяма сума, за да подкрепим родителите. Обръщаме се за помощ към училищните настоятелства на учебните заведения, откъдето са децата. Изпращаме писмо и до Община Пловдив, която миналата година подкрепи участието на Демира Недева и Петър Узунов на същата олимпиада в Сингапур. Откъдето децата донесоха медали”, обясни за „Уча в Пловдив” Снежина Станчева. Майка на дете, което посещава “Академия 21 век” вече е донесла сума, с която подкрепя каузата. Жената, която настоявала да остане анонимна, обяснила, че навремето тръгнала само с един куфар за САЩ, затова сега искала да подкрепи талантливо дете. Момче пък донесло част от парите в касичката си за пътуването на Демира.

Благотворителният концерт, който „Академия 21 век” организира, е на 9 юни на Римския стадион. Там ще бъде разположена благотворителната изложба на тема „Рим в Пловдив”, а в проявата ще се включат изявени в областта на математиката и изкуствата деца от цялата страна.

Парите за билети и такса участие трябва да бъдат събрани най-късно до 30 юни. Олимпиадата се провежда на 3 и 4 август. “Академия 21 век” ще подари подготовката на децата за участие и ще финансира пътуването на един от преподавателите, който да наставлява децата.

Ето и класираните деца:

 

 1. ДИМАНА ПРАМАТАРОВА – 3. клас, ОУ „Райна Княгиня” – златна медалистка SASMO и 2 златни медали от „Математика без граници”. Тъй като е най-малката участничка, ще се явява дистанционно, тъй като задачите в Малайзия са на английски.
  2. ДЕМИРА НЕДЕВА – 4. клас, ОУ „Захари Стоянов” – златна медалистка SASMO и 3 златни медали от „Математика без граници” (с максимален брой точки).
  3. ПЕТЪР УЗУНОВ – 4. клас, СУ „Черноризец Храбър” – златен медалист от SASMO и 3 златни медали от „Математика без граници” (1 с максимален брой точки).
  4.МОНА-НИКОЛ АПОСТОЛОВА – 4. клас, ОУ „Алеко Константинов” – златна медалистка от SASMO и 2 златни медали от „Математика без граници”.
  5. ТОДОР ДЕМИРОВ – 5. Клас, ОМГ- златен медал от SASMO и 2 златни медала от „Математика без граници”.
  6. ИВА ИЧЕВСКА – 5. клас, ОУ „Райна Княгиня” – сребърна медалистка от SASMO и 3 златни медали „Математика без граници” (3 максимални резултата). Миналата година се е явила дистанционно и тази година също избира този вариант на участие.
  7. ИВАН ШИЛЕВ – 6. клас, ОМГ- златен медалист от SASMO и 2 златни медала от „Математика без граници”
  8. ЕМИН АРИФ – 6. клас, ОМГ – сребърен медалист от SASMO и златен медал от „Математика без граници”.
  9. АЛЕКС ЗАИМОВ – 6. клас, ОМГ- сребърен медалист от SASMO и 2 златни медала от „Математика без граници”.
  10. АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ – 6. клас, ОМГ – сребърен медалист от SASMO и златен медал от „Математика без граници”.
  11. ИВАН НИКОЛОВ – 6. клас, ОМГ – сребърен медалист от SASMO и златен медал от „Математика без граници”.
  12. ЙОАНА СТАНЕВА – 4. клас, ОУ „Антим I” – златен медалист от SASMO и сребърен медал от „Математика без граници”.
  13. ПЕТЪР СТАМЕНОВ – 6. клас, СУ „Патриарх Евтимий” – сребърен медалист от SASMO и 3 бронзови медала от „Математика без граници”.
  14. ГАБРИЕЛА ЧАВГОВА – 7. клас, ОМГ – бронзов медалист от SASMO и 2 сребърни + 1 бронзов медал от „Математика без граници”. Тя избира не индивидуално участие в Куала Лумпур, а Сингапур, където ще има и отборно състезание.