102-годишен ветеран артилерист от Втората световна война бе гост на открит урок по гражданско образование в ОУ „Гео Милев“ в Пловдив открит урок по гражданско образование. Марин Узунов бе посрещнат с бурни овации, с погача и сол от учители и ученици от всички класове на фона на марша “Велик е нашият войник”. Той се върна в спомените за тежките битки и трудния път, през който са минали българските войници по пътя за Германия.

Седмокласникът Румен Маджаров го попита дали е изпитвал страх от ужаса на войната, а столетникът отговори: „Да, имаше много страшни моменти, в които виждаш как стрелят срещу теб, но тогава залягаш, изправяш се и отново тръгваш срещу врага“.

Най-голямо впечатление на учениците направиха многобройните отличията за храброст, закичени върху гърдите на героя.

Едва 22-годишен, Марин Узунов участва в боевете при обсадата на Марибор и стига до унгарския град Надканижа. Това става от септември 1944 до май 1945 година, когато участва във Втората световна война като командир на взвод зенитна артилерия. Точно в Унгария, след години раздяла, Узунов се среща и със сестра си Генка, която е медицинска сестра на фронта.

След войната завършва Висшата военна школа в Велико Търново. Служи като зам.-командир по политическата част в Пловдив, където стига до чин капитан. Днес се радва на две деца, трима внуци и правнуци.

В края на открития урок той получи благодарствено писмо от директора Анелия Кирова, а  учениците му закачиха значката на училището.