Близо 1000 са свободните места за прием  в първа група на детските градини за следващата 2021/2022 учебна година. Резултатите от класирането ще станат ясни 3 юни.

Обявените места са 985 за първа, 54 за втора възрастова група, 47 за трета и 64 за четвърта подготвителна група. За яслените групи местата са 71, но се очаква да се освободят повече през юли и август след напускане на 3-годишните.

Общият брой свободни места за първа група по райони:

  • „Централен“ – 198, „Източен“ – 186, „Западен“ – 119;  „Северен“ – 114; „Южен“ – 192;    „Тракия“.

Най-много свободни места за родените през 2018 година деца има в:

–       ДГ „Перуника“- район „Централен“ – 54. Сградата е след основен ремонт, с плувен басейн, физкултурен салон и нови детски площадки. Тя ще отвори врати за новата учебна година, затова в нея се откриват три нови групи

–       ДГ „Майчина грижа“ – основен и втори адрес (район „Централен“);

–       ДГ „Елица“ в район „Западен“;

–       ДГ „Захарно петле“ и ДГ „Космонавт“ в район „Северен“;

–       ДГ “Д-р Е. Бороу”, ДГ “Еделвайс” и ДГ “Кремена” в район „Тракия“;

–       ДГ “Малина”, ДГ “Малина” с втори адрес ул. “Бугариево” №30, ДГ “Осми март” с втори адрес бул. “Н. Вапцаров” № 80 и ДГ “Светлина” в район „Южен“;

–       ДГ “Лилия”, ДГ “Маргаритка” и ДГ “Наталия” в район „Източен“.

Освен в допълнителните групи и местата над капацитета, в свободните места са включени и децата, които на първото класиране по някаква причина не са записани, защото използваните от родителите критерии не са доказани или се изчаква второ класиране, обясниха експертите от отдел „Образование“. Сред често срещаните грешки са използване на критериите за хронични заболявания без наличие на решения на ТЕЛК, както и за еднаквост на настоящия и постоянния адрес на детето, който не се доказва при автоматичната проверка. Родителите, чиито деца на първо класиране не са записани, трябва да подредят желанията си и да изберат ползваните критерии, защото след второ поредно анулиране могат да попаднат под забрана за кандидатстване за 40 дни.

Крайният срок за подаване на заявления е 1 юни.