Петьо Атанасов от Белозем.

За създаването на произведенията учениците използвали пластмасови, стъклени, хартиени и дори хранителни отпадъци, стари или ненужни вещи

Петьо Атанасов от Белозем.

Над 100 участници с почти 200 творби се включиха в обявения от Регионалната инспекция по околната среда и водите ученически конкурс за изработване на произведения на изкуството от рециклирани материали.

За създаването на творенията те използвали пластмасови, стъклени, хартиени и дори хранителни отпадъци, стари или ненужни вещи. Младите творци снимали своите произведения и позирали с тях, а след това изпратили артистичните кадри в екоинспекцията, придружени с описание.

Участваха и цели класове, групи, семейства и училищни екоклубове, като най-активни бяха членовете на клуб „Екопатрули“ от ОУ “Петър Бонев” (гр. Перущица), учениците от 2 „д“ клас от ОУ “Райна Княгиня”, децата от 1 „д“ клас на ОУ “Душо Хаджидеков”, възпитаниците на ОУ „Елин Пелин“, младите артисти от Школа за творчески изделия „Рошавата четка“, отчетоха от РИОСВ.

Жури разгледа авторските творби на всички участници, като ги оцени по критерии за артистичност, оригиналност, творчески подход, изобретателност, мотивация. Отличените са трима: Никол Тодорова, 10 г., СУ “Константин-Кирил Философ”- Пловдив; Дефне Байрам, 11 г. – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Браниполе и Петьо Атанасов, 16 г. от с. Белозем

На тримата финалисти ще бъдат изпратени награди – текстилна екоторбичка за пазаруване, комплект чаша, подложка за нея и магнит за хладилник с изображения на защитени растителни и животински видове от биосферен резерват „Червената стена“.

Всички останали участници ще получат по пощата грамота за участие в конкурса и за демонстрирана отговорност към околната среда.

Инициативата беше организирана по случай Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която се провежда в периода 20-28 ноември 2021 година под мотото „Кръгови общности“.