Системата е изключително мобилизирана, общината провежда кратко проучване какви са основните нужди на учителите и учениците, обяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Пловдивските училища са на 100% обезпечени технически за дистанционно обучение с най-съвременните образователни платформи. Цялата система е изключително мобилизирана и учителите работят здраво, за да осигурят системен обучителен процес на децата. Ентусиазмът сред колегите е забележителен, обяви заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов във връзка с въведените мерки в цялата страна по ограничаване разпространението на коронавируса и затварянето на училищата.

Всички 52 общински училища в града са с активирани облачни платформи още от 2019 година. Дигитализация на учебния процес се извършва чрез използване на Google G suite за образованието и Microsoft 365. Вече има близо 20 000 профила на ученици и учители в общинските училища. От началото на годината ръстът им е с 25%. Учениците учат във виртуални класни стаи с видео връзка и чатове, като използват готови форми за тестове и пишат домашни, изпълняват групови задачи. До момента над 900 учители и администратори от Пловдив са преминали различни обучения от програмата „Училище в облака”. От тях близо 170 са Google сертифицирани учители.

Към момента има и 7 паралелки по системата 1:1. Учениците работят в часовете през персонални лаптопи, адаптирани за учебния процес и почти не използват хартия в час и вкъщи.

„Технологиите в образователната система, които въведохме през последните години, много ни помагат в настоящата ситуация. По този начин осигуряваме непрекъснат и качествен обучителен процес без учениците и учителите да са физически в класните стаи. Това е голям шанс за българското училище да се дигитализира трайно и да започне масово да се използва проектно базиран подход в часовете. Когато учим дистанционно, няма смисъл да държим 45 минути децата пред камерите, а да даваме задачи и после да проверяваме“, заяви Стефан Стоянов.

На сайта cloud.plovdiv.bg са качени съдържание, упътвания и видеа как точно учителите да разработват онлайн уроците.

В момента община Пловдив провежда кратко проучване какви са основните нужди на учителите и учениците и как се справят при дистанционното обучение. Целта е да се подкрепят училищата по най-ефективния начин и да продължат да осъвременяват учебния процес и след приключване на извънредното положение в страната. Екипът на отдел „Образование“ е готов да споделя опит и да помага на други общини в страната.

2 КОМЕНТАРА

  1. Изключително съм доволна от дистанционното обучение в ПГЕЕ- гр.Пловдив, където учи синът ми! Адмирации за работата ви, колеги! Синът ми пише домашни,прави презентации, които изпраща в shkolo, отделно кара онлайн часове, изпращат му кодове за достъп по предмети. Няма един загубен ден. Впечатлена съм от работата на колегите и ме боли от негативните коментари в мрежата,които чета за дистанционното обучение. Като учител, знам, колко труд и часове за предварителна подготовка пред компютъра стои зад всичко това. Бъдете здрави и все така креативни,колеги!

  2. Вероятно 100% от общинските училища в Пловдив имат осигурени технически средства и платформи за дистанционно обучение, но не всички ги използват. В НУ “Христо Ботев” вече 5-та седмица дистанционното (самостоятелно) обучение се осъществява чрез кратки инструкции към родителите на кои страници от учебниците и тетрадките трябва да се работи. След това работата на децата се снима и се праща към преподавателите за проверка.
    Би било по-интересно да се знае, не колко училища са обезпечени с необходимите средства, а колко училища реално ползват инвестираните в тях средства, за да може да се прецени ефективността и приноса на реформите. Жалко е да се хвалим с реформи и иновации само на хартия. Имаме още много работа.

Коментарите са затворени.