Докторантските стипендии скачат от 450 на 500 лева, каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова

image

Над 100 предложения са пристигнали от родните висши училища за националния приз „Студент на годината”, каза за „Уча в Пловдив” председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. Традиционно най-много са постъпилите кандидатури  в направление „Стопански науки”, в което е и най-големият брой обучаващи се. Медиците също имали изключително силни номинации. Сериозна битка се очертава и при докторантите, прогнозира Вангелова. Жури с представители на различни министерства и бизнеса, начело с  председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, ще заседава на 5 декември. Тогава ще станат ясни конкурентите в отделните категории на 11-то издание на конкурса под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев.  До 19 декември, когато е официалното награждаване на церемония в Народния театър , имената на победителите ще се пазят в тайна.

Националният приз „Студент на годината” е учреден в началото на 2006 година. Идеята е да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти в родните висши училища. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти. Участниците трябва да докажат своите постижения, представяйки документи за постигнатите резултати в науката, културата, спорта и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

За проведените 10 издания са участвали 2437 участници, а раздадените плакети в съответните професионални направления и категории са на над 112 студента.

В навечерието на студентския празник НПСС извоюва увеличение на докторантските стипендии, които скачат от 450 на 500 лева.

„Искахме повече, но това е заложено за догодина. Има работна комисия в МОН и се очаква се минимумът да е 500 лева, като сумата да е обвързана с индивидуалните постижения на всеки докторант”, уточни Вангелова.

Тя се надява в НС да влезе за гласуване и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Той беше внасян няколко пъти в предишни народни събрания, но така и не се стигна до гласуване. Заложени са промени, които дават  възможност и на студенти, които не са редовна форма, да се възползват от държавно гарантиран  кредит за обучение. Все още се водят преговори с банките относно размера на лихвите по кредитите.