Драстичното увеличение на таксите за платено обучение в Медицинския университет не отказа кандидат-студентите, избрали да се състезават за магистърските специалности на вуза. 137 от издържалите изпита по биология и химия, които обаче не са в списъка на приетите по държавна поръчка, подадоха документи за платено. 84 от тях стават първокурсници, става ясно от обявените днес резултати за първо класиране в платена форма.

От тази година, независимо в кой курс са, студентите на Медицинския университет, ще плащат по нова тарифа – 10 488,09 лева на година за специалност „Медицина“, 8 032,98 лева – за „Стоматология“ и 9 446, 70 лева – за „Фармация“. Таксите бяха гласувани на Академичен съвет миналата седмица и са официално обявени в сайта на висшето училище. Повишението е най-голямо за медиците – с 3 000 лева, спрямо досегашните 7 090. Това предизвика недоволство сред студентите от по-горни курсове, които настояват да се обучават по досегашните такси, фиксирани в договорите им.

Най-голям е напливът за „Медицина“, която е и специалността с най-висок бал по държавна поръчка. 82-ма кандидатстват за платената форма, а местата са само 30 и те вече са запълнени. Последният приет първокурсник е с бал 29,02 при максимален 36. На този етап вече няма квоти и се предполага, че почти всички новоприети ще са жени, тъй като те са с доста по-високи резултати от мъжете.

Да учат платено в специалност “Стоматология” искат 31 младежи. Обявените места са 30, така че конкуренция няма да има – всеки, който е подал документи, ще бъде класиран, ако е издържал успешно изпита. За момента само един не влиза в списъка на приетите, тъй като минималният бал е 24,38. Припомняме, че МУ не класира кандидати с бал под 24.

За „Фармация“ местата са повече от желаещите – 40. Документи са подали 24 кандидат-студенти. Последният приет е с бал 24,52.

Записването е до 15 часа 30 юли, след което ще се завърти и втори тур за платено обучение.

Днес излезе и четвърто класиране за останали единични бройки в държавната поръчка. В „Медицина“ влиза само едно момиче с бал 32,96 и на 3 момчета, последното от които е с резултат 29,30. В „Стоматология“  са класирани 5 жени, като минималният бал пада до 29,52, и трима мъже, от които последният е с 28,74. Пет момчета се класират в последния момент и за държавна поръчка във „Фармация“ – с балове между 28,58 и 24,50.