ЕГ „Иван Вазов“ на крачка да стане първото училище в страната, което ще работи изцяло по модела 1:1

250 училища в България активно работят с облачни технологии и прилагат проектно базирано обучение в ежедневния образователния процес. 16 са Гугъл референтните, които са получили признание от световния гигант, че интегрират успешно новите технологии. А пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“ е на крачка да стане първото учебно заведение в страната, в което всички ученици и учители, включително администрацията, ще работят по модела 1:1, т.е. с индивидуално устройство. Това стана ясно на международната конференция “Социално и емоционално образование, технологии и проектно базирано учене – цялостен училищен подход”, която стартира днес в Пловдив. Участие в нея взеха 200 директори и учители от България, Австрия, Италия, Гърция, Румъния, Малта и Южна Африка.

Пред препълнената зала в кино „Арена“  тв водещите Илина Бисерова и Спас Кьосев дадоха началото на форума, провокирайки присъстващите с въпроса: „Как да направим децата по-добри в нещо, което ние никога не сме били“, визирайки новия дигитален свят и морето от информация, което е на клик разстояние.

„В последните години разбрахме какво работи и какво не. Промяната се прави от недоволни хора, нека това ви зарежда. Останeте такива, но не и кисели, преодолейте егото и намерете хора, с които да споделяте напредъка си. Истинските иноватори  са под 100 образователни институции, което е 2-3 на сто“, обърна се към участниците във форума управителят на Център за творческо обучение Александър Ангелов.

Центърът започва да мултиплицира нашия модел, като обучава учители от полската образователна система да прилагат подхода 1:1.

Заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов обяви, че в общината от 52 училища, 12 ползват с хромбук.

„Липсват само устройства и ако държавата се намеси, ще имаме първото училище в страната, което изцяло ползва само дигитални уроци“, посочи Стоянов, визирайки ЕГ „Иван Вазов“. Той открои като водещи в дигитализацията още ПГЕЕ и СУ „Черноризец Храбър“.

„За да стане модерна една система, създадена през 19 век, смартфонът трябва да излезе от джоба на ученика и да влезе в класната стая. Проблемът пред образованието е да стане по-интерактивно и интригуващо за децата“, каза още Стоянов и добави, че благодарение на големите компании вече имаме облачни платформи, базирани на най-добрите за бизнеса в света, но пригодени за нуждите на образованието. Все още обаче се наблюдава дисбаланс – докато някои учебни заведения се нуждаят спешно от устройства, други не знаят какво да ги правят и ги държат заключени.

Заместник-директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Мария Атанасова съобщи, че от 45 паралелки имат напълно дигитализирани 24. Тя допълни, че са в пълна готовност да преминат по модела 1:1 – обучение с лаптопи и компютри. В конференцията Атанасова презентира добри практики за ефективно планиране на професионалното развитие на учителите. Eлена Стоилова, директор на ПМГ в Кюстендил обяви, че ползват 11 теми на уроци от технологичния гигант Интел. Гимназията има проблемно ориентирано обучение, с цел да повишават дигиталната грамотност. Пет паралелки там учат само с лаптопи и таблети. С разрешение на МОН  иновативното училище прилага при учениците от 9 до 12 клас –  20 % часовете са от вкъщи през всяка седмица.

От Интел са сключили първите договори с училища от Пловдив, като 10 паралелки вече учат по техния модел.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.