ЕГ „Иван Вазов“ на крачка да стане първото училище в страната, което ще работи изцяло по модела 1:1

250 училища в България активно работят с облачни технологии и прилагат проектно базирано обучение в ежедневния образователния процес. 16 са Гугъл референтните, които са получили признание от световния гигант, че интегрират успешно новите технологии. А пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“ е на крачка да стане първото учебно заведение в страната, в което всички ученици и учители, включително администрацията, ще работят по модела 1:1, т.е. с индивидуално устройство. Това стана ясно на международната конференция “Социално и емоционално образование, технологии и проектно базирано учене – цялостен училищен подход”, която стартира днес в Пловдив. Участие в нея взеха 200 директори и учители от България, Австрия, Италия, Гърция, Румъния, Малта и Южна Африка.

Пред препълнената зала в кино „Арена“  тв водещите Илина Бисерова и Спас Кьосев дадоха началото на форума, провокирайки присъстващите с въпроса: „Как да направим децата по-добри в нещо, което ние никога не сме били“, визирайки новия дигитален свят и морето от информация, което е на клик разстояние.

„В последните години разбрахме какво работи и какво не. Промяната се прави от недоволни хора, нека това ви зарежда. Останeте такива, но не и кисели, преодолейте егото и намерете хора, с които да споделяте напредъка си. Истинските иноватори  са под 100 образователни институции, което е 2-3 на сто“, обърна се към участниците във форума управителят на Център за творческо обучение Александър Ангелов.

Центърът започва да мултиплицира нашия модел, като обучава учители от полската образователна система да прилагат подхода 1:1.

Заместник-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов обяви, че в общината от 52 училища, 12 ползват с хромбук.

„Липсват само устройства и ако държавата се намеси, ще имаме първото училище в страната, което изцяло ползва само дигитални уроци“, посочи Стоянов, визирайки ЕГ „Иван Вазов“. Той открои като водещи в дигитализацията още ПГЕЕ и СУ „Черноризец Храбър“.

„За да стане модерна една система, създадена през 19 век, смартфонът трябва да излезе от джоба на ученика и да влезе в класната стая. Проблемът пред образованието е да стане по-интерактивно и интригуващо за децата“, каза още Стоянов и добави, че благодарение на големите компании вече имаме облачни платформи, базирани на най-добрите за бизнеса в света, но пригодени за нуждите на образованието. Все още обаче се наблюдава дисбаланс – докато някои учебни заведения се нуждаят спешно от устройства, други не знаят какво да ги правят и ги държат заключени.

Заместник-директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Мария Атанасова съобщи, че от 45 паралелки имат напълно дигитализирани 24. Тя допълни, че са в пълна готовност да преминат по модела 1:1 – обучение с лаптопи и компютри. В конференцията Атанасова презентира добри практики за ефективно планиране на професионалното развитие на учителите. Eлена Стоилова, директор на ПМГ в Кюстендил обяви, че ползват 11 теми на уроци от технологичния гигант Интел. Гимназията има проблемно ориентирано обучение, с цел да повишават дигиталната грамотност. Пет паралелки там учат само с лаптопи и таблети. С разрешение на МОН  иновативното училище прилага при учениците от 9 до 12 клас –  20 % часовете са от вкъщи през всяка седмица.

От Интел са сключили първите договори с училища от Пловдив, като 10 паралелки вече учат по техния модел.