Петя Димитрова - координатор на "Амалипе" за Пловдив и Пазарджик, училищният директор Красимира Благоева, Руска Николова и успешни ученици от ромски, които имат амбицията не само за средно, но и за висше образование.

Ромски ученици от Караджово пътуват по 45 минути дневно до гимназия в Пловдив

Тези деца се борят със зъби и нокти със средата, която е безпощадна към тях, казва директорът на ОУ „Васил Левски“ в селото Красимира Благоева

Йордан Христев, Петя Димитрова от "Амалипе", училищният директор Красимира Благоева, Руска Николова и Василка Латева са категорични, че ромските стипендии за гимназисти насърчават успешните.
Йордан Христев, Петя Димитрова от “Амалипе”, училищният директор Красимира Благоева, Руска Николова и Василка Латева са категорични, че ромските стипендии за гимназисти насърчават успешните.

“Страшно трудно убедих родителите си да ми разрешат да продължа училище. Ако трябва да съм честна, изобщо не се надявах да изляза от Караджово, макар че това беше тайната ми мечта. Учителите също помогнаха и уверяваха майка ми и баща ми колко е важно да завърша средно образование”.

Така започва разказа си Руска Николова – момиче от ромски произход, което категорично не иска да попадне в графата на преждевременно напусналите образователната система. Въпреки родителите си. След като успяла да изкара достатъчно високи оценки на външното оценяване след 7 клас, амбициозната девойка от Караджово, община Садово, успява да влезе по първо желание в Търговската гимназия. Сега вече е 10-класничка в специалност „Икономическа информатика” и се справя отлично с уроците.

Дискриминация ли е даването на допълнителни стипендии за ромски гимназисти спрямо връстниците им от български произход. Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“  адмирира обявения от МОН проект “Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование”. Това обяви на пресконференция днес регионалният координатор за Пловдив и Пазарджик Петя Димитрова. Тя защити позицията „за“ отпускането на стипендии в размер на 30 евро месечно за роми гимназисти с успех над 3.50, за да могат да завършат средното си образование.

„За децата от етнически произход равен старт в живота и в образованието не съществува. Тези пари са стипендии, които се дават за постигнат успех, не са социални помощи, раздавани на калпак. Те са морална подкрепа, особено на семейства от този етнос“, подчерта Димитрова. И добави, че за да бъде получена стипендията, кандидатстващият ученик трябва да има пълната подкрепа на училището, което става гарант, че той я заслужава. След като вземат финансовата помощ, ромите гимназисти трябва да продължават да доказват, че са я заслужили, запазвайки добър успех. В противен случай отпадат.

Проектът среща подкрепата и на учителите, казва Красимира Благоева – директор на ОУ „В. Левски“ в Караджово. Тя обясни, че месечната карта за транспорт на ученици от селото, които учат в Пловдив, струва близо 60 лева, а картата за градския транспорт – 12. От 30 юни насам автобусите на „Хеброс бус”, които са обслужвали междуселската линия, вече не пътуват, тъй като е нерентабилно. За да осигури транспорт, Благоева и колегите й учители водят преговори линия 22 от пловдивския градски транспорт да стига до селото. Автобусите обаче често се разминавали с учебните смени на пътуващите деца, които се налагало да слязат в Катуница, а оттам до Караджово разстоянието е 2 километра. Всеки ден с доброволци родители се придвижвали до Катуница или обратно, за да хванат градския рейс за училище.

„Тези деца се борят със зъби и нокти със средата, която е безпощадна към тях. Не знам дали осъзнавате каква смелост е нужна, за да го направят. Борим се за всяка душа и стоим твърдо зад тях”, казва Красимира Благоева, която е горда с успехите на Руска Николова и продължава да я подкрепя. Основният страх на родителите й бил, че детето им расте различно, че не е като тях и не се подчинява на традициите на етноса. Никой от двамата нямал средно образование, затова се отнасяли скептично към амбициите на дъщеря си.

„Имам цел – да намеря идеалната професия, която да работя с удоволствие. Прекален инат съм. Леко отстъпвам на нашите, но привидно, вътрешно в себе си знам какво трябва да правя”, категорична е Руска.

За разлика от нея, 12-класничката от Професионалната гимназия по хранене и туризъм  Василка Латева се радва на подкрепата на родителите си. Момичето обясни, че те се гордеят с него  и искат да успее, а това я мотивира. Тази година й предстои да се дипломира със специалност „Майстор на сладкарски изделия” и вероятно ще продължи образованието си в Университета по хранителни технологии. Макар че страшно я привлича философията.

Сладкар в гимназията по туризъм е и Йордан Христев. Майката на 10-класника била с 6 клас, а баща му изкарал едва 3-и, затова искали синът им да се изучи.