Мариела Алексиева се нареди сред отличниците в състезанието на Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия у нас с разработка за екологично пътуване

10-класничка от ЕГ „Иван Вазов“ се нареди сред отличниците в тазгодишната РАD олимпиада, организирана от Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия в България. Конкурсът е за ученици от 10 клас от цялата страна, изучаващи немски език. За да участват, те трябва да направят собствено изследване по една от 5 предложени теми на немски език, като разполагат с два месеца. Най-добрите разработки от всяко училище се изпращат в посолството на Германия, където следва допълнителна селекция. Преди финала гимназистите, чиито работи са селектирани, преминават през събеседване в посолството, за да представят и защитят изследването си.

Мариела избира темата за екологично пътуване, чиято крайна точка е Берлин.

„Избрах пътуването с влак, като посочих предимствата спрямо това със самолет. Железопътният транспорт е по-екологичен по отношение на емисиите на парникови газове в сравнение с въздушния и автомобилния. До това заключение е стигнала Европейската агенция по околната среда (EEA) в свой доклад, който цитирах. В заключението си експертите твърдят, че жп транспортът е най-добрият и най-разумен начин на пътуване, освен ходенето и колоезденето. Аз добавих, че освен това можеш да се наслаждаваш на природните забележителности по пътя“, обяснява Мариела. От нея се искало да изрази мнение и за виртуалното пътуване, като не била крайна в оценката си, но изразила позиция, че то няма как да замести реалното, защото никога не може да бъде толкова вълнуващо.

Мариела дала допълнителни съвети за екологично пътуване, като освен избягването на превозни средства, отделящи вредни емисии, препоръчала нощувка в еко хотели, които не разхищават храна и ресурси, пазаруване от по-малки магазини, които предлагат екологични местни храни, а освен това така се подпомага малкият и среден бизнес.

„Добре е, когато пазаруваме, да не използваме найлонови торбички, а еко опаковки. Да се отнасяме с респект, към мястото, което посещаваме, и да оставяме най-малко следи след себе си“, посочва аргументите си за еко пътуване 10-класничката. За разработката от 8 страници получава насоки и от преподавателя си по немски език Мариана Паралюзова.

На финала на разработката си тя защитава тезата, че пътуването не е просто туризъм, а начин да опознаеш природни и културно-исторически забележителности, както и да заимставаш добрия пример от други държави за опазване на околната среда и наследството.

Наградата на олимпиадата е организирано едномесечно посещение в Германия с разглеждане  на културни забележителности, участие в събития, престой в семейства. За съжалание тази година всичко това ще се случи виртуално заради пандемията.