Учениците от ЕГ „Иван Вазов“ напи написаха сценария и влязоха в ролята на режисьори и артисти на открития урок по родолюбие. Дублираха реплики и на испански

С вдъхновяващ спектакъл, посветен на избухването на Априлското въстание, десетокласници от ЕГ Иван Вазов“ отбелязаха 146 годни от епопеята. 20. април 1876 г. –  Учениците от 10 а и 10 б клас отбелязаха паметната дата 20 април 1876-та, подготвяйки пиеси по историческите събития. След като се разровили из архивите и събрали любопитни факти и подробности за знаковите фигури, те сами написали сценария, режисирали постановката и си разпределили ролите на славни образите на героите от миналото ни. Училищният библиотекар Галя Кривчева предоставила необходимата допълнителна литература.

На сцената в актовата зала се появиха Каблешков, Райна Княгиня, Христо Ботев, Драган Цанков, Марко Балабанов, даже император Александър II. Силно и мъжествено прозвуча „ Кървавото писмо“. Райна Попгеоргиева гордо развя знамето на българското въстание, застанала до Бенковски. Едновременно нежно и пламенно беше прочетено писмото на поета революционер Ботев до съпругата му Венета: „Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те“.

Баташкото клане и международният отзвук на Априлското въстание бяха пресъздадени чрез историята на френския журналист Пиер – обобщен художествен образ на прогресивните журналисти, отразили зверствата при потушаването на въстанието. От сцената прозвучаха цитати от Макгахан, Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Оскар Уайлд в подкрепа на българския народ.

Разказвачите предадоха историята и на испански език, за да могат учителите от Испания в училището да научат повече за този кулминационен момент в национално-освободителните борби на нашия народ.

Двигатели на събитието и първи съветници на сценаристите, режисьорите и актьорите бяха  преподавателя по история Бонка Костадинова и главният учител по философия и гражданско образование Анелия Митева. Преподавателят по география и икономика Нели Коева и по испански език Мария Пънева, също помогнали при подготовката и реализацията на спектакъла.

„Училищният театър е изключителен метод за постигане на образователни цели чрез творчеството и  емоциите на учениците. На финала акцентът беше върху идеите за ценността на свобода и правото на народите на автономно развитие, които са особено актуални днес“, коментира Митева.

Илко Василев, заместник-директор на гимназията, поздрави учениците за блестящия спектакъл и обърна внимание на значимостта на Априлското въстание за българската свобода.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.