Учениците от ЕГ „Иван Вазов“ напи написаха сценария и влязоха в ролята на режисьори и артисти на открития урок по родолюбие. Дублираха реплики и на испански

С вдъхновяващ спектакъл, посветен на избухването на Априлското въстание, десетокласници от ЕГ Иван Вазов“ отбелязаха 146 годни от епопеята. 20. април 1876 г. –  Учениците от 10 а и 10 б клас отбелязаха паметната дата 20 април 1876-та, подготвяйки пиеси по историческите събития. След като се разровили из архивите и събрали любопитни факти и подробности за знаковите фигури, те сами написали сценария, режисирали постановката и си разпределили ролите на славни образите на героите от миналото ни. Училищният библиотекар Галя Кривчева предоставила необходимата допълнителна литература.

На сцената в актовата зала се появиха Каблешков, Райна Княгиня, Христо Ботев, Драган Цанков, Марко Балабанов, даже император Александър II. Силно и мъжествено прозвуча „ Кървавото писмо“. Райна Попгеоргиева гордо развя знамето на българското въстание, застанала до Бенковски. Едновременно нежно и пламенно беше прочетено писмото на поета революционер Ботев до съпругата му Венета: „Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те“.

Баташкото клане и международният отзвук на Априлското въстание бяха пресъздадени чрез историята на френския журналист Пиер – обобщен художествен образ на прогресивните журналисти, отразили зверствата при потушаването на въстанието. От сцената прозвучаха цитати от Макгахан, Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Оскар Уайлд в подкрепа на българския народ.

Разказвачите предадоха историята и на испански език, за да могат учителите от Испания в училището да научат повече за този кулминационен момент в национално-освободителните борби на нашия народ.

Двигатели на събитието и първи съветници на сценаристите, режисьорите и актьорите бяха  преподавателя по история Бонка Костадинова и главният учител по философия и гражданско образование Анелия Митева. Преподавателят по география и икономика Нели Коева и по испански език Мария Пънева, също помогнали при подготовката и реализацията на спектакъла.

„Училищният театър е изключителен метод за постигане на образователни цели чрез творчеството и  емоциите на учениците. На финала акцентът беше върху идеите за ценността на свобода и правото на народите на автономно развитие, които са особено актуални днес“, коментира Митева.

Илко Василев, заместник-директор на гимназията, поздрави учениците за блестящия спектакъл и обърна внимание на значимостта на Априлското въстание за българската свобода.