Системата издържала успешно тримесечния тестов период, може да бъде разширявана с песни по време на междучасието, сигнали за бедствия и аварии

Началото и краят на учебните часове в Професионалната гимназия по електроника и електротехника вече се известяват с музикален звънец, но същественото в случая е, че той е проектиран от ученици. Екип 10-класници, начело с Валентин и Добри от 10 б клас, успял да проучи и изпълни системата. Разбира се, с помощта на преподавателя си инж. Никола Николов.

В училище такава „екстра“ се обсъжда от много време. Вече е трудно да си спомним кой точно и кога пръв е заговорил за музикален звънец. В един момент се случи, разказват момчетата.

Средствата за реализация са събрани на Коледния базар, а ръководството на училището подкрепило ентусиастите. Звънецът, издържал с успех тестовия тримесечен срок, се състои от хардуерна и софтуерна част. Хардуерната включва озвучителни тела, разположени в цялата сграда; необходимото окабеляване, което дава възможност за обособяване на независими зони вътре в сградата; подходящ аудио усилвател и работещ  компютър. Софтуерната включва операционна система; програма разписание и предварително подготвени музикални фрагменти с продължителност около 60 секунди.

„Създава се график за начало и край на часовете и се подготвят музикалните фрагменти. Допълнително условие  е силата на музиката да започва тихо, плавно да се усилва до максимално ниво и отново да затихва. Както разписанието, така и звучащите песни или мелодии могат да бъдат променяни във всеки един момент  според  предпочитанията за стила музика или пък специални ситуации”, обясняват Валентин и Добри.

Досадната и задължителна работа по следене на минутите и секундите е оставена на техниката. Системата може да бъде разширявана и усъвършенствана като музика по време на междучасията; текстови съобщения от ежедневието на училището или сигнали за природни бедствия и аварии; както специализирани музикални предавания.