Георги Чакърък е избрал родния град на майка си Пловдив, където да се подготви за свещеник. На днешния си имен ден участва в службата в граничния град

Деляна ЛУКОВА, Одрин

Той е само в 10 клас, но вече има ясна визия за бъдещето. Георги Чакърък от Пловдивската духовна семинария е твърдо убеден, че мисията му е да продължи делото на предците си в Одрин. Намираме 17-годишния младеж в трескава подготовка около организацията на днешния храмов празник на българската църква „Св. Георги” в Одрин. Именникът е дясна ръка на баща си Александър – свещеника в храма, по подготовката и посрещането на двама митрополити – Анфилохий – на Адрианопол, и Киприан – на Стара Загора. Двамата служиха на Гергьовден на български и гръцки език.

„Вероятно не е случайно, че съм кръстен Георги. Роден съм в Одрин и съм учил тук до 7 клас. След това реших за запиша Пловдивската семинария. Трябваше да продължа традицията. Не само баща ми, но дядо ми Филип и прадядовците ми са били духовници”, разказва Георги. В Българското гробище в Одрин има монумент на дядо му.

Майката Мария е пловдивчанка, затова Георги избира нейния роден град, където има близки и роднини, за да се подготви за свещеник. В началото му било изключително трудно с езика, защото е учил в турско училище, но вече се справя отлично. Със сигурност след завършването на семинарията ще запише и теология. За да се върне обратно в Одрин и да отмени баща си.

“Бог е един. Всички сме братя и трябва да се подкрепяме”, категоричен е 17-годишният младеж.

Родът му има основната заслуга в турския град Одрин да съществуват не една, а две български църкви. Именно фамилията успява да запази храмовете живи през годините и да ги възроди, въпреки че сградите са в окаяно състояние. Отец Александър Чакърък  в “Свети Георги” и в другата ни църква “Св. Св. Константин и Елена”. Съпругата му Мария пък води курсове по народни танци, за да не забравят българите своя род.

През 1951 година „Св. Георги“ затваря врати за богомолците и сградата постепенно започва да запада. Тук идва и родолюбивото дело на един от потомствените българи в Одрин – Филип Чъкърък, който полага усилия за поддържане на храма до началото на неговата реставрация. След получаване на официално разрешение от турската страна, храмът е реновиран и отново е открит на 9 май 2004 година. На втория етаж е устроена етнографска експозиция, която разказва за живота на българската общност в този район на Турция.

В храма се помещава и българска библиотека, в която централно място заемат томове с историята на българската държава, както и произведенията за деца и възрастни на родните класици.

„Българската държава отпусна 55 000 евро за нова дренажна система, укрепени са и основите. През тази година се навършват 10 лета от създаването на читалището към църквата. Идеята ни е да направим прилежаща сграда в двора на храма, в която да има читалня. Това е начин и да подпомагаме изучаването на българския език. Започнали сме обучение и децата вече са над 20”, каза генералният консул на България в Одрин – Васил Вълчев. Той също днес бе на литургията. За пристройката ще са нужни около 8000 евро, които са осигурени, така че строителните работи започват до две седмици. Крайният срок е 15 септември, защото на този ден ще бъде чествана и годишнината.