Радослав Димитров от Математическата гимназия.

Радослав Димитров показа най-добър резултат на Младежката балканска олимпиада, националният ни отбор завоюва четири медала

14440941_557642941091474_5195146876185849431_n

Десетокласникът от Математическата гимназия Радослав Димитров завоюва златен медал от Младежката балканска олимпиада по информатика. Пловдивският талант е за втори път в състава на националния отбор, след като миналата година спечели сребърен медал. Останалите ни състезатели са за първи път в представителния ни тим и донесоха от Скопие още три медала. Със сребърни са деветокласникът от Математическата гимназия във Варна Иво Карагьозов, осмокласникът от Природо-математическата гимназия в Габрово Добрин Башев, както и деветокласникът Станислав Николов от Софийската математическа гимназия. Сред 10-те държави, които се включиха в съревнованието, българските ученици се наредиха на второ място в отборното класиране след Румъния.

Радослав е с най-висок резултат. В двата състезателни дни участниците трябвало да се справят с по три задачи, всяка от които носи по 100 точки. Задачите са от областта на състезателното програмиране и се решават на компютър. Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН, а заместник-ръководител е доц. Пламенка Христова – преподавател в Русенския университет.
Младежката балканска олимпиада по информатика се провежда за първи път през 2007 в Белград. България е била домакин четири пъти. До 2016 отборът е  донесъл на страната ни общо 37 медала.

%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be

2016-а е изключително силна за Радослав. От зимните състезания по математика във Велико Търново той има бронзов медал, а грамота за отлично представяне в секция „Информатика” получи от XVI ученическо състезание на Института по математика.

Радослав е в Математическата гимназия от 5 клас, когато попада в школата на признатия преподавател Бистра Танева. Казва, че именно тя го запалва по информатиката.

„Не се създава лесно медалист. Но той полага огромен труд, за да постига тези успехи. Когато му предстоят сериозни състезания, решава по 5-6 часа задачи на ден. Много е упорит, а сега му предстои участие международно състезание в Румъния като част от националния отбор”, казва Бистра Танева.