12 са учителите в Пловдивско, отличени за професионалната си дейност в навечерието на 24 май

15 директори от Пловдивска област са удостоени с почетно отличие – грамота „Неофит Рилски”, по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Ежегодните награди на МОН се присъждат за цялостна професионална дейност и принос в развитието на образователната система в България.

След отличените по предложение на Регионалното управление на образованието е директорът на Професионална гимназия „Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово – Таньо Топалски. Директорите на ОУ „Хр.Г.Данов” в с.Розино – Таня Караколева, и на ОУ „Ген. Карцов” в с. Христо Даново – Красимира Димитрова, също ще получат грамота. Те работят изцяло с ученици от етническите малцинства. Награда за усилията при работа с ученици от уязвими групи получава и Ваня Лазарова – директор на ОУ „Христо Смирненски” в Ново село, община Стамболийски.

Заслужено признание получава дългогодишният директор на СУ „Софроний Врачански” Пенко Рисков. В списъка на отличените попадат директорът на ОУ „Душо Хаджидеков” Грозденка Николова и на ОУ „Димчо Дебелянов” Цветанка Крекманска. За трети пореден път с почетното отличие ще бъде удостоена Мария Гайдарова – директор на ОУ „Райна Княгиня”, която ръководи и общинския проект „Иновативни училища”. Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов”, което стана първото Гугъл референтно училище на Балканския полуостров, също получава грамота. Гергана Аврамова, която е начело на СУ “Хр. Г.Данов”, отпразнувало преди броени дни своята 170-годишнина, също се нарежда сред отличените от МОН. С високото отличие за професионална дейност е удостоена и Веселина Карапеева – директор на Математическата гимназия. Само преди седмица тя получи грамота “Св. Иван Рилски” за креативност при организацията на дистанционното обучение. По предложение на РУО-Пловдив грамота ще бъде присъдена и на Пенчо Раянов – старши учител по български език в Математическата гимназия.

Педагогическите специалисти, предложени за награда от синдикат “Образование”, са Лилия Дингилева – старши учител по теоретично обучение в ПГ по механотехника, Детелина Божкова – учител по английски език в ОУ “Драган Манчов”, Павлина Костадинова – старши учител по професионална подготовка в ПГ “Св. Димитрий Солунски” – Асеновград.

Предложението на Националния учителски синдикат е за Гергана Стоицова – старши учител начален етап в ОУ “Алеко Константинов”.

Съюзът на директорите е предложил за тазгодишното отличие Гергана Христозова – директор на ОУ “Отец Паисий” в Асеновград, и Нина Недева – директор на ОУ “Хр. Смирненски” в Раковски.

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета излиза с две предложения – за директора на ОУ “Васил Левски” в с.Караджово – Красимира Благоева, и за директора на пловдивската ДГ “Майчина грижа” – Маня Върбанова.

Шестима са отличените педагози по предложение на Синдиката на българските учители – Тодор Попов – старши учител в СУ “Патриарх Евтимий”, Атанаска Тачева и Сабрие Мюмюн от ДГ „Никола Вапцаров” в Асеновград, Иванка Ангелова от пловдивската ДГ „Осми март”, Нина Анелова – старши учител в първомайското СУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Първомай, и Атанаска Славова от НУ „Христо Ботев” – Първомай.

По предложение на Българската асоциация на частните училища с грамота ще бъде удостоена Жана Генчева – учител по физическо възпитание в Частна езикова гимназия “Стоян Сариев”.