Александра Начева

Лекоатлетката от ЕГ „Иван Вазов“ стана талант номер едно в класацията, след нея се наредиха Лиляна Георгиева от Спортното училище  и Виктория Радева от Търговската гимназия

Александра Начева
Александра Начева

С бурни аплаузи 10 а на ЕГ „Иван Вазов“ посрещна тази сутрин съученичката си Александра Начева. Лекоатлетката бе обявена за най-добрия млад спортен талант на Пловдив за 2017 година на тържествена церемония снощи.  Възпитаничката на Спортен клуб  „Ботев“ се окичи с отличието, след като стана вицесветовна шампионка по лека атлетика в скока на дължина на Мондиала до 18 години в Найроби, Кения. Тя завърши на четвърта на Европейското първенство до 20 години в Гросето, Италия.

Освен почетния приз Александра получи подарък велосипед и безплатен шофьорски курс, за който обаче ще трябва да почака.

Само за 6 месеца пловдивската надежда в тройния скок се изстреля до световните върхове. Тя подобри общо 4 национални рекорда в рамките на настоящата година и завършва сезона като номер 1 в света по постижение до 18 години. Треньорът й Стойко Цонов я профилира в една от най-тежките дисциплини в леката атлетика. Преди това Алекс се състезаваше предимно в скока на дължина – под ръководството на първата си треньорка Ива Пранджева.

Педагогическият съвет на ЕГ „Иван Вазов“ ще се събере, за да реши как да бъде отличена признатата лекоатлетка. Още повече, че спортните й достижения по никакъв начн не влияят върху успеха й в училище, а напротив. Вчера, преди награждаването, Александра е изкарала класна по български.

„Изключително трудолюбиво и скромно момиче, на пътеката може да е звезда, но в училище тя е просто Алекс“, казва класният й ръководител  Елена Керманова. Повечето от съучениците на испанската паралелка са били снощи на награждаването, за да подкрепят 10-класничката. Освен спортния талант тя притежава и друг –  обича да рисува, особено портрети.

На второ място в класацията за най-добър млад спортист на Пловдив се нареди детото-чудо на леката атлетика Лиляна Георгиева, която завърши на второ място на Европейското първенство до 20 години в Гросето и зае шесто на Световното в Найроби на 1500 метра. 10-класничката от Спортното училище обаче не успя да си вземе лично наградата, тъй като в момента е на подготвителен лагер. Неин треньор е Радмила Станкович.

Трета завърши друго дето-чудо от Пловдив  – шахмата Виктория Радева. Вики, която стана европейска шампионка по рапид до 16 години,  учи „Оперативно счетоводство“ в Национална търговска гимназия. Продължава да се състезава за „Локомотив 2000“, но след отнетия лиценз на федерацията родините клубове нямат средства, защото не могат да кандидатстват за финансиране. Въпреки това тя и родителите ѝ не спират да се борят Виктория да представя България на международните състезания по шахмат. По този повод съученикът на 10-класничката Николай Николов прати писмо до „Шоуто на Слави“ с молба за подкрепа, а впоследствие Вики гостува, за да разкаже за сагата. Тя призна, че за да участва по турнири, трябва да участва или от името на друга държава, или – както се състезава в момента – от името на Европейския съюз. За да играе за ЕС се налага да заплаща допълнителна такса. От две години тя се състезава за гръцки клубен отбор и всяко лято ходи на тяхното първенство.

Ето и топ 10 на Младите спортни таланти:

1             Александра Начева, СКЛА „Ботев“ – Лека атлетика

2             ВК „Виктория Волей“, ВК „Виктория Волей“ –               Волейбол

3             Виктория Радева, ШК „Локомотив 2000“ – Шахмат

4             Галатея Герова, СКХГ „Тракия Елит“    – Художествена гимнастика

5             Диана Петкова, ПК „Спринт“   – Плуване

6             Иван Пановски, СК „Тракия спорт“ –    Сумо

7             Лиляна Георгиева, СКЛАТ „Тракия“  – Лека атлетика

8             Лилия Митрева, АСТК „Тракия“ – Таекуон-до ITF

9             Ноел Николов, АСКК „Тракия“               – Карате шинкиокушин

10           Преслав Николов, АСКК „Тракия“ –      Карате шинкиокушин

Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван Петков и момичета му спечелиха златен дубъл – титла и Купа на страната, а освен това се класираха за груповата фаза на Шампионската лига.

23618_37

23618_26