Инфарктни избори в университета – управителят на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов събра 140 гласа, 141 дадоха вота си за настоящия зам.-ректор

Един глас разлика и една невалидна бюлетина направиха проф. Мариана Мурджева ректор на Медицинския университет. Инфарктните избори в университета приключиха преди броени минути. Настоящият зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност събра 141 гласа от 282 дали вота си – точно половината, колкото се изисква според Правилника на висшето училище. На балотажа 140 подкрепиха кандидатурата на управителя на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов. При преброяването една от бюлетините се оказа невалидна.

Според член 13 от устава на Медицинския университет неговият ректор се избира чрез тайно гласуване от делегатите. След вота за ръководител на МУ се проведе ръчно броене на гласовете, докато за новия Академичен съвет заявената подкрепа се отчете машинно.

Четирима кандидати влязоха в надпреварата за ръководния пост. На първи тур за проф. Мурджева гласуваха 108 от делегатите, а 88 бяха „за” проф. Карен Джамбазов. Трети, със 71 гласа, остана деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев. Само 16 от членовете на Общото събрание предпочетоха проф. Илия Баташки – бивш депутат от БСП и екс шеф на МВР болницата.

И четиримата представиха предизборните си програми пред своите колеги, след което отговаряха на въпроси.

В навечерието на изборите, проф. Мурджева заяви пред „Уча в Пловдив”: „Доказала съм, че мога да взимам самостоятелни решения и имам управленски опит. Освен това съм убедена, че добрите практики и постиженията дотук трябва да бъдат съхранени и доразвити и в бъдеще. Никога досега университетът не е бил в по-цветущо организационно и финансово състояние – с разработени и действащи стратегии за учебна, научна дейност, система за качество. Надявам се в следващия мандат да има нов учебен корпус и библиотека, акцентът ще бъде върху консолидиране на научния потенциал и кариерно развитие на академичния състав”.

За нов председател на Общото събрание пък бе избран досегашният ректор проф. Стефан Костянев.