Учениците от 5 до 12 клас остават поне още една седмица на обучение у дома след 4 януари, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Яслите и детските градини отварят на 4 януари, а учениците от начален етап започват да ходят присъствено на училище. Това е решението на Националния оперативен щаб, обявено на традиционния брифинг от здравния министър Костадин Ангелов, което ще бъде предложено на правителството.

„Дацата в по-ниска възраст са в по-малка степен преносители на заразата. При тях по-трудно върви обучението в електронна среда. В предучилищния етап нямаме алтернатива. В 1-4 клас сме ограничили часовете до 20 минути, а това е период, в който тече процес на ограмотяване и е важно педагогическото взаимодействие. Родителят задължително участва в обучението, а не всички семейства са ангажирани, има и неграмотни. Всичко това прави наложително връщането на децата до 4 клас в училище“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

На този етап обаче те няма да могат да провеждат дейности по интереси, за да не се допуска смесване на деца от различни паралелки. Вълев припомни, че това може да се случи през пролетта догодина, тъй като учебната година е удължена с 2 седмици годината за тях.

Родителите, в резултат на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, имат възможност да задържат децата си вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда. В момента има 1000 такива. Това е начин да се направи изключение от принципа на задължителност. Остава възможността и за училищата, при които имат виско процент заболели деца и учители, да продължат обучението в електронна среда от разстояние.

Промяна в Наредбата за предучилщино образование пък позволява на общините да разрешат на децата от предучилищна възраст да присъстват в детската градина по желание.

Учениците от 5 до 12 клас остават поне още една седмица на обучение у дома след 4 януари. „Ще следим ситуацията. Не означава, че до края на януари ще е така. Ще започнем с най-важните дейности – възстановяване на практиките, индивидуалните изпити“, поясни министър Вълчев.

По мярката „Родители в заетост“ – осигуряване на средства за детегледачи, от началото на пандемията досега са сключени 2650 договора и са изплатени 20 млн. лева, каза социалният министър Деница Сачева.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни поставя на 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц. Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“.

До 31 януари остават затворени нощните заведения, игралните зали и казина, ресторантите и спортните зали. Моловете също няма да отворят до края на първия месец от новата година. Дотогава продължава забраната за провеждане на събития, конгреси, конференции. От 1 януари се разрешава на театрите, музеите и галериите да работят при 30 на сто капацитет.