Проектът се оглавява от пловдивчанина Иван Ботев, който е преподавател по английски в университета „Тойо“

 IMG_20170213_101103

Японски професори направиха показно как да интегрираме деца на бежанци. Те представиха метода „Sato Machi“, разработен специално за обучение на деца в интеркултурна среда, пред малчугани от детска градина „Космонавт“ и ученици от СУ „Никола Вапцаров“.

Посещението е в рамките на международния проект „EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“.  Целта му е успешното интегриране на децата бежанци и мигранти в българската образователна система и в българското общество със средствата на изобразителното изкуство.

Заслугата градът под тепетатада бъде включен в проекта е на пловдивчанина Иван Ботев. Той  е преподавател по английски във факултета по регионално и международно развитие на частния университет „Тойо” , който е в Централно Токио и има 30 хиляди студенти. Преди това  е преподавал в начално училище в префектура Сайтана, където живее от 12 години. Амбициран да промени българската образователна система, Иван разработва докторска дисертация,  като акцентира върху възпитанието на национални ценности и самосъзнание.

IMG_20170213_101537

Японските гости  – професорите Ясухиро Ендо, Рьо Каджита и Чино Ябунага, са специалисти по детска литература и представиха специално разработени книжки с  теми за моята общност, моя квартал, моята улица. Книжки на такава тематика, които са лесно достъпни. Целта е  чрез изобразителното изкуство у децата да бъде възпитано чувство за принадлежност, да разберат кои са корените, да се научат как различните поколения и раси живеят заедно в мир и разбирателство.

„Децата могат да бъдат интергирани най-лесно чрез образование“, категоричен е Иван Ботев.

Децата от ДГ „Космонавт“ връчиха на гостите от далечния Изток изработени от тях рисунки и апликации с мотиви от българската природа.