Училището посрещна групата за културен обмен от Окаяма. Облечени в традиционни кимона, гостите показаха как се правят оригами

Японска бамбукова флейта огласи днес ЕГ „Иван Вазов”. Училището посрещна група за културен обмен от град Окаяма, като по традиция гостите вкусиха топла питка и шарена сол за „добре дошли”.

Физкултурният салон се превърна в сцена за великолепен спектакъл на японското музикално и танцово изкуство. Саори Тодорова, която е японка и живее в България, поздрави събралите се ученици и учители със “Зимната песничка”, която е част от учебната програма по музика в основните училища в Страната на изгряващото слънце.

Пловдивските гимназисти се докоснаха до японски музикални  инструменти и под напътствията на връстниците си посвириха на шакухачи (бамбукова флейта) и кото (ръчен струнен инструмент).  Облечени в традиционни кимона, гостите от Окаяма показаха на домакините как да си направят оригами и танцуваха традиционни японски танци. След което двете страни си размениха подаръци.

В момента възпитаници на ЕГ “Иван Вазов” са в Окаяма, за да се докоснат до японските бит, култура и образование.

По покана на общината делегация, водена от кмета на Окаяма – Масао Омори, бе през уикенда е на официална визита в побратимения Пловдив.  Кметът на Окаяма бе придружаван от представители на общинската администрация и група от 27 музиканти и танцьори, които изнесоха безплатни спектакли, представящи традиционни японски изкуства. Окаяма е известен с героя от японския фолклор Момотаро. Той идва на този свят, за да се бори срещу злите сили, и с помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров.