Изпитните въпроси за матурите да са формулирани така, че да обезсмислят преписването, настояват от Сдружението на директорите в средното образование

7151

Има дискриминация при заплащането на младите учители, които работят по проекта „Твоят час“. Те получават едва половината от лекторското възнаграждение за специалисти със стаж до три години в системата. Това заяви днес лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева на първото за мандата на служебния кабинет заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Социалните партньори настояха за промени в държавни образователни стандарти и наредби, както и за усъвършенстване на механизмите за формиране на делегираните бюджети. Като спешни проблеми те посочиха още ранното отпадане от училище, квалификацията на учителите, предстоящото пенсиониране на голяма група учители и липсата на млади педагози.

Партньорите изявиха готовност да се включат в комисиите за атестиране на педагогическите специалисти, както и в тази за определяне на иновативните училища.

Българската асоциация на частните училища поиска нейни представители да участват в комисията за пререгистриране на тези учебни заведения. Мотивът е, че частните училища обучават повече от 10 000 деца.

Съпредседателят на Сдружението на директорите в средното образование в Република България Асен Александров обърна внимание на подготовката за матурите. Според него сериозните мерки за сигурност не са достатъчни. Необходимо е изпитните въпроси да се формулират по начин, който ще обезсмисли преписването.

Сектор „Средно образование“ е най-мащабният, най-тежкият, най-чувствителният, посочи министър Николай Денков и увери, че екипът му ще положи усилия, за да осигури нормален учебен процес и спокойно провеждане на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити.

Синдикатите заявиха още, че разчитат на служебния екип на МОН да овладее положението, за да не загубим пари по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.