Моделиерите спечелиха отличия в две категории на националния ученически конкурс „Млади таланти в модата“

Младежко яке с фрагмент от картина на италианския художник Сандро Ботичели донесе приз на Професионална гимназия „Ана Май“ от националния ученически конкурс „Млади таланти в модата“. Училището се представи с ансамбъл в три части – асиметрично яке и асиметрична пола в комбинация с гащеризон, спазвайки регламента да презентира тоалети по темата „Минало в бъдещето“.

„Творческия източник от миналото, който избрахме, е епохата на Ренесанса. Това е вечна тема, защото този исторически период е сила и съзидание. Емблематичният обемен ръкав, характерен за Ренесанса, пресъздаден в едно младежко яке, и фрагмент от ,,Раждането на Венера‘‘ – символ на любов, нежност и вдъхновение, впечатли журито“, разказва директорът Емилия Петаларева. Фрагментът от картината е изпълнен с техника дигитален печат.

Кристияна Масаджиева от 9 а клас спечели трето място в категория „Модно ревю“, а зрелостничката Искра Иванова стана втора в категория „Художествена скица“. Айтен Костадинова от 11 а клас пък е отличена в категория „Сръчни ръце“. И трите момичета са от специалност „Моден дизайн“.

По време на конкурса гимназията представи и нестандартен костюм на бъдещето, който може да се носи през всички сезони. Използваните материали са неопрен, промазка, вата и различни помощни материали – колани, токи, кабелни превръзки, филтри за маски.