Всеки с понижено самочувствие се опитва да прояви егото си, коментира на открит урок с 9-класници в СУ „Пейо Яворов” адвокат Ана Атанасова

thumb

Няма да говоря права, а седнала, за да бъдем равноправни, заявява адвокат Ана Атанасова пред 9-класници от СУ „Пейо Яворов”. Срещата й с учениците на тема агресия и последиците от нея е първата от поредицата уроци по инициатива на Адвокатския съвет Пловдив. Целта е превенция на агресивното поведение сред младите хора и предотвратяване случаите на непристойно поведение. Другите пилотни училища, в които ще има лекции, са Професионалната гимназия по автотранспорт, СУ “Патриарх Евтимий”, карловското СУ “Христо Проданов” и гимназията по лозарство в Перущица. Обучението е съгласувано с Регионалното управление по образованието.

За всяко престъпление е предвидено и наказание, обясни Атанасова, която има близо 50-годишен опит  като правозащитник. След като разграничи физическата от вербалната агресия, тя коментира, че всеки с понижено самочувствие се опитва да прояви своето его към другите, за да се изяви. По думите й тези, които страдат от комплекси, смятат, че агресията може да ги спаси. Аморалното поведение може да е причинено от домашно насилие или малтретиране от страна на съученици, приятели, разтълкува причините адвокат Атанасова.

Тя се върна в годините назад, за да сподели ситуации от личния си професионален опит пред учениците. Разказа за първите си посещения в затвора, след които се прибирала изтощена у дома и не можела да мигне цяла нощ.

„Лишаването от свобода е най-тежкото наказание, а като най-тежко се квалифицира престъпление против държавата и срещу личността”, каза още Атанасова. Аудиторията беше изненадана, че дори заканата се квалифицира като престъпление. Затова  адвокат Атанасова им цитира поговорката:  „Не прави на другите онова, което не искаш да ти направят на теб!”.

Адвокат Надежда Кръстева пък фокусира вниманието върху защитата на обвиняемите и обясни, че всеки има право на такава. А при разпити на непълнолетни участва и психолог. Тя предупреди, че разпространението на материали с порнографско съдържание е наказуемо.

Юристите напомниха на тийнейджърите да бъдат изключително внимателни в интернет пространството и да не дават къде да е личните си данни.