Отборът на университета бе единственият български тим, допуснат за участие, Тодор Рогошев бе отличен с приза за най-добър говорител

Представителен отбор на Юридическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” участва в лятно училище и състезание по международно хуманитарно право, организирани от Истанбулския институт по международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски червен полумесец – Kirimli Dr. Aziz Bey International Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

“Лятното училище и състезанието са предназначени за студенти по право и се проведоха изцяло във виртуална среда.Темите на същинската надпревара включваха бяха свързани с употребата на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти”, обясни ръководителят на Клуба по международно хуманитарно право доц. Христо Паунов.

Тодор Рогошев, Виктория Стоянова и Франческо Ночев формираха състава на отбора на Пловдивския университет, който бе единственият български тим, допуснат за участие в събитието. Тримата студенти са членове на Клуба, а участието им е подкрепено от Българския червен кръст и Регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Белград, като част от усилията за разпространение и промоция на нормите на международното хуманитарно право.

Нашият отбор показа отлични знания и достигна до дополуфинали, а Тодор Рогошев беше отличен с приза за най-добър говорител.

Състезанието бе предшествано от няколко седмици онлайн лекции с представители на Международния комитет на Червения кръст.