Кметът Здравко Димитров връчи дипломите и плакет на 7 пълни отличници бакалаври на Аграрния университет, председателят на Студентски съвет получи Наградата на ректора

„Днес е голям ден за нас. Преди всичко искаме да се поздравим за усърдната работа, която свършихме тук. Респект към всички преподаватели и служители на Аграрния университет за топлото посрещане, за позитивното отношение и грижите през всички тези години“. Това каза южноафриканският абсолвент Ърнест Мотоло, който е сред отличниците бакалаври на Аграрния университет.

Висшето училище организира днес тържествената промоция на завършващите бакалаври и магистри от випуск 2021. Церемонията се проведе в Аулата на ректората, като присъстващите бяха допускани само със зелен сертификат. Връчването на дипломите бе организирано по факултети при спазване на всички противоепидемични мерки. Дипломи получиха 502 абсолвенти, 295  бакалаври и 207 магистри.

Сред отличниците се нареждат 10 студенти – специалност „Растителна защита“, от Република Южна Африка. Те се обучават изцяло на английски език, а пребиваването им у нас се финансира от правителството на ЮАР. Петима от тях, сред които и Ърнест, продължават образованието си в магистърските специалности на университета.

„Българското вече живее в нас“, казва Тхипе, който е от провинция Фрий Стейт, но вече е свикнал с ниските температури и с храната, а е завързал и сериозни приятелства.

Чернокожите студенти получиха дипломите си от Н. Пр. посланика на ЮАР Табо Тахе. Дипломатът излезе на трибуната, за да благодари на ректорското ръководство и на преподавателите за огромните усилия, които са положени, за да стане възможно обучението на студентите.

„Вие сте готови за бъдещето – имате инструментите на занаята. Оборудвани сте с нужната екипировка, за да се изправите пред предизвикателствата, които ви очакват. А ако си спомняте януари 2018 година – тогава дойдохте тук, носейки само надежда. Благодарение на усилената работа и дисциплина успяхте да се справите, за да може днес да сложите тогите. ЮАР се гордее с вас. Нашата република се нуждае от знанията и уменията ви“, обърна се в емоционалното си приветствие към чуждите абсолвенти посланикът.

Дипломите на пълните отличници пък връчи кметът на Пловдив Здравко Димитров със заръката да използват рационално натрупаните знания в професионалния си път. И ги увери, че България се нуждае от тях.

С успех 6.00 завършва Мартин Георгиев – бакалавър по лозароградинарство. Вече е решил, че продължава в магистърска степен „Ландшафтен дизайн“, тъй като иска да се занимава с декоративни растения. По думите на Мартин в Пловдив има много запустели места и празни терени, които трябва да бъдат озеленени. Едно от подходящите растения, което вирее чудесно в наши условия, бил индийският люляк. В дипломната си работа, с която завършва, Мартин прави проучване на влиянието на ултразвука върху кълняемостта на растенията. Един от трите вида растения, които изследвал, бил именно индийският люляк, който реагира положително на ултразвук. Публикацията му намерила място в едно от научните списания на университета.

Пълен отличник е и председателят на Студентския съвет Христо Козаров от специалност „Агрономство“. Амбицията му е да гради академична кариера. На първо време е записал магистратура „Лозарство с основи на винарството“, а след това ще кара и докторантура. Христо получи и Наградата на ректора.

Проф. д-р Христина Янчева изрази увереност, че всички завършващи ще намерят добра реализация и го окуражи да бъдат смели и дръзки.

Наградата Еразъм+ студент на випуск 2021 бе връчва на Стефан Кировски, специалност „Аграрен туризъм“. Зам.-ректорът доц. Светла Янчева го представи като отличник от две мобилности в Испания и Гърция.

Средният успех от следването на бакалаврите от всички 15 специалности, редовна и задочна форма на обучение, е много добър 5,08, а средният успех от държавните изпити – много добър 5,36, съобщи проф. д-р Христина Янчева.

Магистрите от 17 специалности в шест професионални направления се дипломираха със среден успех от следването – отличен 5,57 и отличен 5,60 от държавните изпити. 24 пълни отличници магистри.