Как се правят мляко, хляб и колбаси видяха участниците в проекта за здравословен начин на живот от СОУ „Патриарх Евтимий”. Редят изложба на поляната

колаж биоздраве1

Що е то еко призводство видяха в реални условия шестокласници от СОУ „Патриарх Евтимий”, които посетиха домашно стопанство в Родопите. От началото на учебната година децата от VІ а и VІ б клас, заедно със своите учители, работят по мултидисциплинарен проект „Здравословният начин на живот в бита и традициите на българина”. Основната цел е стимулиране към здравословно хранене.

Първоначално през обучение преминали учителите за прилагане на интерактивни методи на обучение, след което си направили  Интернет страница за обмяна и споделяне на идеи.

Първоначално децата посетили Етнографския музей, за да проучат  как народът ни в миналото сам произвежда храната си. Изследователската работа продължила с посещение на Еко хотел „Здравец”, където учениците имаха възможността да проследят производството на хлебни, млечни и месни изделия в съвременни условия, при които се спазва  традицията. Младите природолюбители   били  впечатлени от  големия брой животни, отглеждани във фермата, и атакували с въпроси управителя, докато се запознавали с технологията за производство на мляко, колбаси и хляб. Децата пробвали да приготвят ръчно приготвен  хляб под вещото ръководство на майстор- хлебар.

Бурни дискусии предизвикал филмът „Внимание-храна!”, свързани със  съхраняване на натурално краве мляко и допустимия срок на годност. Децата сами стигнали до извода, че продукти с дълъг срок на годност  са  неистински храни с много консерванти, антибиотици и дезинфектанти. Така учениците установили, че е необходимо връщане към позабравените традиции от миналото и че храната трябва да бъде колкото се може по- малко обработвана, да бъде произведена в най-близкия район до нас, да не съдържа консерванти, за да бъде не само вкусна, но и полезна.

Вдъхновени от природата,  шестокласниците пресъздали емоциите си върху белия лист и подредили малка изложба на полянката пред еко комплекса. И пробвали как се играе “Пиян морков”.